Dej:
- 15 g gær
- 5 dl lunkent vand
- 1½ tsk salt
- 200 g fuldkornsmel efter eget valg
- ca. 400 g hvedemel, gerne durumhvede
Fyld:
- 3 mellemstore kartofler
- jomfruolivenolie
- 2-3 fed hvidløg
- 6 skiver serranoskinke – eller røget paprika
- 4 stilke frisk rosmarin
- chiliflager
- evt. en spændende ingrediens efter eget valg, fx fennikelfrø, nigellafrø eller sesamfrø
- salt
- et helt stykke lagret manchego-ost (eller parmesan)
Sådan gør du:
- Opløs gæren i vandet, tilsæt salt, og rør melet i med en ske. Dejen skal røres godt sammen og være fast, men smørbar i konsistensen.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft (250 grader uden varmluft)
- Skær kartoflerne i tynde skiver med eller uden skræl, tør dem i et rent viskestykke, og vend dem i olivenolie.
- Pil og hak hvidløget fint.
- Smør dejen ud på bagepladen med bagepapir. Smør den ud i større eller mindre pizzaer i valgfri facon, ½ cm høje, med hænder, som er dyppet i koldt vand.
- Dæk de smurte bunde med lidt hakket hvidløg, herefter kartoffelskiverne.
- Drys med rosmarinnåle, chiliflager og salt. Den spændende ingrediens skal også på.
- Dryp med lidt olie. Læg evt. skinke på, eller giv dem et drys røget paprika.
- Træk bagepapir med pizzaer over på de varme bageplader og bag i 18-20 minutter, til pizzaerne er brune og sprøde. Riv ost over pizzaerne, og server straks.
Opskriften er fra Tina Scheftelowitz´smukke bog 'Den andalusiske drøm - opskrifter og fortællinger fra Frigiliana' og bragt med forlaget F.A.D.L´s tilladelse,