Her sidder chiliens styrke
Chili kommer i mange former, farver, størrelser og - ikke mindst - styrker. Den stærkeste del af chilien findes imidlertid ikke, som mange tror, i chiliens små frø, men i de svampede lameller på chiliens inderside. Her, i den såkaldte frøstol, sidder små koncentrerede mængder af stoffet capsaicin, som giver en brændende fornemmelse, når det kommer i kontakt med huden.
Naturens værn
Når man spiser stærk chili, sætter capsaicin gang i hjernens receptorer, og udløser den brændende fornemmelse i kroppen. Denne kemiske reaktion sker ikke kun hos mennesker, men hos alle pattedyr og fungerer som frugtens naturlige værn. Fugle kan til gengæld spise løs af chilifrugter uden at opleve nogen som helst ubehag. De har nemlig ikke samme receptorer i hjernen, og oplever ikke den brændende fornemmelse, hvilket er naturens snedige måde at søge for og sikre, at chiliens frø spredes.
Høj på chili endorfiner
Mens det i naturen lykkes chiliplanten at holde pattedyr på afstand, så skal der som bekendt mere til at overbevise mennesket. For mange mennesker verden over er chili et vidunderkrydderi, der bringer spænding og styrke til mindre potente ingredienser, og et krydderi, der er dybt forankret i generationers madtraditioner. Og det på trods af, at chilier - hvis de er stærke nok - kan udløse stort ubehag i kroppen.
Måske skyldes chiliens popularitet ikke kun frugtens evne til at fremhæve madens smag, men lige så meget dens evne til at sætte gang de hjernereceptorer, der ikke kun udløser den brændende fornemmelse i kroppen, men som også frigiver kroppens smertestillende hormon endorfin. Chili-elskere beskriver ofte, hvordan den brændende fornemmelse efter at have spist stærk chili afløses af en sus af velbehag, når kroppens endorfiner udløses. Og måske kan der endda være nogle sundhedsmæssige gevinster ved regelmæssigt at spise chili. På baggrund af et stort amerikansk studie, vurdererat forskere, at regelmæssig indtagelse af stærk chili muligvis kan have en livsforlængende effekt.