Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Sæsonen for danske asparges er ganske kort, og løber normalt fra midt i maj til Sankt Hans. Så det er bare om at nyde dem, mens de er her!
Asparges er en rigtig fin delikatesse, og en vores ældste dyrkede grøntsager. Den har været dyrket i middelhavslandene i tusindvis af år, og i Europa siden midten af 1500-tallet. Det siges, at den franske konge Louis XIV. dyrkede og nød grønne asparges ved sit hof i Versailles. I Danmark faldt asparges ligeledes i Christian 4.´s smag, og han sørgede for, at der blev dyrket og forædlet asparges i den danske muld.

Find det bedste bundt

Når du køber grønne asparges, bør du især holde øje med hovederne på stilkene. De må ikke være alt for udsprungne og slappe at se på, men skal være en fast lille 'kogle'. Fold papiret op i bunden af pakken og kontroller, at enderne ser fine og friske ud, og ikke er mugne eller misfarvede. Lugten skal være frisk og saftig, ikke sur og gæret.

Tilbered grønne asparges

Grønne asparges skal ikke skrælles. Det nederste stykke er som regel træet, og det skal væk - også selvom der ryger en del asparges på det. De træede ender ødelægger smagen i retten. De kedelige ender skal ikke skæres, men brækkes af ved at tage fat med tommel- og pegefinger om den allernederste centimeter og trykke aspargesen jævnt tilbage med den anden hånd. Den vil brække lige præcis det sted, hvor den holder op med at være uspiselig fibret.

Tip!

Da der er meget kraft i enderne, er de velegnet til sauce, foreslår Camilla Plum i bogen 'Ælle Bælle frikadelle'. Og står man ikke lige og skal bruge dem, så kan de fryses ned.

Asparges kan også spises rå!

Grønne asparges kan spises rå, og har en 'grøn' og rund smag, lidt som ekstragode ærter. Vil man have dem kogt, så anbefaler asparges-elskere, at man binder de lange asparges sammen i et bundt, lægger en klat smør i bundtet og stiller dem i kogende saltet vand 2-5 minutter. Hvis man kan stille dem så hovederne ikke kommer ned i vandet, bliver de bedst, de bliver rigeligt kogt af dampen alene. De færdigkogte asparges er møre, men stadig sprøde i konsistensen. 

Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hokkaidosuppe med ristede porrer og naanbrød  

En skøn efterårssuppe med græskar, hvor hokkaidoen sagtens kan byttes ud med indmaden fra et Halloween-græskar. Det orange græskar er noget fastere end almindelig græskar, men smagen er stort set den samme. Derfor kan man snildt erstatte hokkaidoen med det orange græskar, eller med butternut squas,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lammefrikadeller med pastinak 

Nem opskrift fra Kostkompagniet på skønne lammefrikadeller med pastinak, hvortil man fx kan servere linsesalat og sprøde, stegte gulerødder i timian.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tærte med græskar og gedeost 

Der er ingen grund til at lade græskarkød fra årets græskarlygte gå til spilde. Her har du opskriften på en skøn tærte med græskar og gedeost. Opskriften er udviklet af madskribent Marie Melchior.

Læs mere
Opskrift: Pasta med spinat og champignon
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag 

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’ - og det må vi da bakke op om  

Der er ikke noget, der kan sprede en hyggelig stemning, som duften af friskbagte kanelsnegle. Herhjemme er de lækre boller et populært bagværk, især på en våd og kedelig efterårsdag. Og i Sverige sætter man så stor pris på kanelsnegle, at de har fået deres helt egen mærkedag.

Den 4. oktober fejrer…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Moccakage 

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^