Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’ - og det må vi da bakke op om  

Der er ikke noget, der kan sprede en hyggelig stemning, som duften af friskbagte kanelsnegle. Herhjemme er de lækre boller et populært bagværk, især på en våd og kedelig efterårsdag. Og i Sverige sætter man så stor pris på kanelsnegle, at de har fået deres helt egen mærkedag.

Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’, men man behøver bestemt ikke være svensker, for at bakke op om den fine tradition. Så her bringer vi opskriften på ikke mindre end 40 styks. kanelboller - men så skulle der vist også være til både familien og til naboen, som med sikkerhed har gættet, hvorfor der pludseligt dufter så herligt af kardemomme og kanel.

Opskrift på duftende dejlige kanelbullar med sprød kardemommesukker på toppen

Bemærk, at smør og sødmælk kan erstattes med plantebaseret smør og sojamælk.

Ingredienser til dej: Trin 1

  • 50 g gær
  • 2,5 dl lunken sødmælk sojamælk
  • 100 g sukker
  • 350 g hvedemel

Ingredienser til dej: Trin 2

  • 2,5 dl stuetemperatur sødmælk
  • 150 g sukker
  • 200 g smør skåret i stykker
  • 10 g salt
  • 750 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk kardemomme

Ingredienser til Remonce

  • 200 g stuetempereret smør
  • 200 g flormelis
  • 3 spsk kanel
  • 2 knivspidser salt


Trin 1

  1. Opløs gæren i den lune mælk.
  2. Tilsæt sukker og mel, og ælt ingredienserne grundigt sammen til en jævn, smidig og glat dej.
  3. Dæk dejen til med et viskestykke, og lad den hæve et lunt sted i ½ time til bollerne er dobbelt størrelse.

Tilbered remonce og topping

  1. Men dejen hæver, har du god tid til at røre en remonce af sukker, smør, kanel og salt. Lad den hvile ved stuetemperatur.
  2. Hvis der skal sprød kardemommesukker på toppen af bollerne, så skal du blot blande flormelis og kardemomme.

Trin 2

  1. Tilføj ingredienserne (Ingredienser til dej: Trin 2) og ælt igen dejen. Det er vigtigt, at der æltes grundigt (15 minutter) så ingredienser bliver arbejdet godt ind i dejen.
  2. Når dejen er jævn og glat, drysses lidt mel på bordpladen, og dejen rulles ud til en tynd, rektangulær dejplade.
  3. Herefter drysses den udrullede dej med mel, og remoncen smøres ud over dejpladen i et jævn lag.
  4. Gul dejen sammen på langs og skær den op i ca. 2 cm tykke sider
  5. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hvile 4-5 timer et køligt sted.
  6. Stil derefter pladen med boller et sted med stuetemperatur og lad dem hvile, indtil de er luftige og er hævet til omkring dobbelt størrelse.
  7. Pensl bollerne med æggehvide og drys dem med eventuelt med kardemommesukker.
  8. Bag bollerne på midterste rille i ovnen ved 225 C til de har fået en fin gyldenbrun farve.
  9. Lad bollerne køle af og server dem med en god kop kaffe.

Tip:
Bollerne kan fryses, hvis der ikke er afsætning på dem i løbet af dagen eller dagen derpå.

 

Opskrifter & råvarer
Herligt urtebrød fra Annemette Voss 

Vil man have hjemmebagt brød der dufter og smager af mere, så foreslår Annemette Voss, at man prøver hendes opskrift på et skønt brød fuld af friske urter.

"Du bliver stensikkert fan af opskriften!" siger Annemette. "De her brød føles som en lille snack i sig selv, - lidt ligesom en pizzasnegl…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^