Fisk er en klimaansvarlig spise
Det er muligt at gøre en markant forskel i forhold til klimabelastning, når det drejer sig om indkøb og madlavning. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken mad vi serverer, hvis vi vil bidrage til at mindske CO2-udledningen. Rent faktisk kan vi reducere klimabelastningen med 23 procent, hvis vi klimaoptimerer vores indkøb. Ifølge Fødevareministeriet er én af de helt store syndere oksekød, hvorimod fisk er en særdeles klimaansvarlig spise! Muslinger, sild, torsk og rødspætter er særligt klimavenlige.
Ingredienser til fiskeruller
- 300 g skrubbefilet
- ½ tsk karry
- ½ tsk st. koriander
- 1 lille reven løg
- salt og peber fra kværn
- 2 spsk citronsaft
- 2 dl hvidvin
Opskrift
- Ca. 100 g af fisken hakkes fint og krydres med krydderierne til en fars.
- Tag de resterende 200 g fileter og læg lidt fiskefars på hver filet.
- Rul fisken sammen som en roulade og saml den med en tandstik.
- Læg fiske rullerne i et ovnfast fad med 1-2 dl hvidvin i bunden.
- Dryp citronsaft, salt, peber og lidt karry over og bag dem i ovnen ved 220C i ca. 20 min.
Ingredienser til æblekompot
- 1 madæble skrællet og skåret i både
- 4 løg i både
- 2 spsk olivenolie
- 1 knivspids presset hvidløg
- ½ dl balsamico
- lidt meget finthakket frisk rosmarin
- 2 tsk honning
Opskrift
- Varm olien i en sauterpande. Vend æble, rosmarin og løg i og lad det sautere til løget er glasklart i farven.
- Tilsæt så hvidløget og sauter et minuts tid. Tilsæt balsamico, honning, salt og peber og lad retten simre med låg i 15 min.
- Tag låget af og lad smagen koncentreres ved at simre i yderligere 10-15 min.
Ingredienser til pasta med agurkevinaigrette
- 70 g pasta - evt. nedkølet
- ½ agurk uden kerner, blendet
- 1 spsk sennep
- 1 spsk vineddike
- 1 lille fed presset hvidløg
- 3 tsk olie
- salt og peber fra kværn
Opskrift
- Kog pastaen og vend alle de øvrige ingredienser sammen til agurkevinaigrette.
- Smag den til og vend den i pastaen.
Læs mere om Kostkompagniets arbejde
Flere dejlige fiskeopskrifter på 2gangeomugen.dk