Glad for sæsonens fine, nye, saftige og sprøde gulerødder? Ved at vælge økologiske gulerødder undgår du pesticidrester og kan trygt nyde dem, som de er.

Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder 

De nye, små gulerødder er så søde, sprøde og saftige, at man næsten ikke kan nok af dem. Og så er det jo en kendt sag, at guleroden er lidt af en supergrøntsag og en god kilde til blandt andet A-vitamin og mineralerne kalium og jod. Samtidig viser ny dansk forskning, at et dagligt indtag af gulerødder muligvis kan reducere forstadier til kræft.

Forskning i gulerodens sundhedsfremmende egenskaber
Gennem årene har guleroden været genstand for mange videnskabelige studier verden over. Forskere har blandt andet undersøgt, hvorvidt beta-karotener i gulerødder kan være med til at sænke risikoen for forskellige former for kræft, mens andre studier har kigget på om der fx kan være en sammenhæng mellem A-vitamin i gulerødder og kroppens evne til at forbrænde fedt. Selvom resultaterne af studierne ikke er så entydige og definitive, at de fx kan være anledning til nye kostanbefalinger, så tyder alt på, at det er sund fornuft at lade gulerødder være en del af kosten. 

Opsigtvækkende danske forskningsresultater
Også i Danmark bliver der forsket i gulerødder, og her har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fornyelig nået frem til et opsigtsvækkende resultat. Således fandt man, at såkaldte forsvarsstoffer, som findes i gulerødder og i andre beslægtede grøntsager og urter, er i stand til at reducere forstadier til kræft hos rotter med helt op til 83 procent. Forskerne forventer samtidig, at stofferne vil have samme kræftreducerende effekt på mennesker.
Med kræft i tyk- og endetarm som en af de hyppigste kræftformer i Danmark og med cirka 5.000 nye tilfælde om året, så er forskning på området ekstrem betydningsfuld og de danske forskningsresultater meget opløftende. Det næste skridt for forskerne er, at demonstrere effekten hos mennesker, hvilket vil være absolut banebrydende i forebyggelsen af den udbredte kræftform.

Smagfuld, alsidig og god for fordøjelsen
Guleroden er en alsidig grøntsag, som kan indgå som ingrediens i mange retter uden at man mister effekten af kostfibrene. Tilberedning ændrer heller ikke mængden af næringsstoffer, og niveauet af antioxidanter er sågar højere i kogte gulerødder.

  • Gulerod er rig på kostfibre, der fremmer for fordøjelsen og nedsætter risikoen for forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm.
  • Gulerod er god slankemad, fordi kostfibre fylder i tarmen og dermed øger mæthedsfornemmelsen.
  • Gulerod er kalorielet. 100 gram gulerod indeholder kun ca. 30-40 kalorier.
  • Gulerod er en god kilde til A-vitamin, og blot en enkelt stor gulerod er nok til at opfylde den daglige anbefaling. Men da mange animalske fødevarer også er gode kilder til vitaminet i form af retinol, behøver man ikke spise gulerødder hver dag for at få dækket behovet for A-vitamin. Dertil kommer, at kroppen tillige lagrer eventuel overskud af vitaminet til senere brug.
  • I kroppen omdannes gulerodens høje indhold af beta-karoten til A-vitamin, hvilket potentielt også kan virke som antioxidant. Antioxidanter fremhæves ofte som særlig sundhedsfremmende ved fx at mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Ifølge forskerne er antioxidanters funktion og de processer, som antioxidanter indgår i imidlertid så komplekse, at man endnu ikke har et komplet billede af, hvordan og i hvor stort omfang antioxidanter optages i kroppen og hvorvidt de fx i store doser kan øge kroppens immunforsvar.

Kilde:
'Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft' SDU 25.03.17
'Professor: Hypotese om antioxidanter er rent nonsens' Videnskab.dk 06.07.16
'Hvad er mest sundt - juice og frugt?' - Forskning.no 26.03.14
'Derfor er gulerødder godt for øjnene' DTU Fødevareinstituttet 03.02.14

Krebsegilde: Svenske traditioner og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Hold krebsegilde med svenske traditioner 

Sæsonen for jagten på det røde guld er begyndt, når der fra den 8. august fanges ferskvandskrebs i store mængder i de svenske søer og åer. Fangsten fejres med det traditionelle krebsegilde, eller 'kräftskiva' som det hedder på svensk, hvor familie og venner samles til en lang festlig nat. Her nydes…

Læs mere
Burgerbolle uden hvedemel
Opskrifter & råvarer
Burger med mangoguacamole 

En sund og velsmagende burger behøver ikke være en luksus - selv for dem, der følger en keto-diæt. Denne opskrift på burger med mangoguacamole er en sand fryd for smagsløgene og en mættende og nærende oplevelse uden kompromis.

Forestil en saftig hakkebøf toppet med en cremet mangoguacamole, sprøde…

Læs mere
Nem opskrift på syltning af bær
Opskrifter & råvarer
Tips og nem opskrift: Hjemmelavet marmelade og saft 

Hver sommer nyder mange af os at tilbringe tid i køkkenet med at fremstille hjemmelavet saft og marmelade. Der er noget helt særligt ved projektet – fra duften af simrende bær til den tilfredsstillende ved at forsegle lækkerierne i glas og flasker.

Hjemmelavede marmelader og saft er ren velsmag,…

Læs mere
Opskrifter på kolde kaffehits. Vietnamesisk iskaffe og mælkefri varianter inkluderet. Få tips til at lave de bedste kolde kaffedrikke.
Opskrifter & råvarer
6 iskolde kaffehits: Klassisk, koldbrygget, vietnamesisk, affogato, frappuccino og mælkefri 

Bland kaffeelskere er iskaffe et hit på en varm sommerdag. Miks din iskaffe som du bedst kan lide den. Tilføj ekstra farin og erstat minimælken med sødmælk, så får du en blød og fyldig kaffeoplevelse - eller nyd den, som vi foretrækker den: stærk og kalorielet.

Her er seks nemme opskrifter på…

Læs mere
Hjemmelavet icetea
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Klassisk icetea 

Der findes næppe noget mere forfriskende og læskende på en varm sommerdag som iste, men mange af de varianter man kan købe i supermarkeder, er så hvinende søde, at man ikke oplever den fine smag af te.

Få meget mere smag med en hjemmelavet icetea, som du nemt kan smage til med sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Hjemmelavet flødeis med valgfri smag
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet flødeis med kaffe-, mojito- eller jordbærsmag 

Med vanligt ustadigt vejr har sommeren ramt Danmark, og det vækker for alvor lysten til en god gammeldags isvaffel. Men har du nogensinde overvejet at lave din egen is? Det er meget nemmere, end man skulle tro, og der er særligt meget at hente på smagskontoen, hvis du selv begiver dig ud i at lave…

Læs mere
Picnic mad: Opskrifter på lækkert brød og retter til picnicen
Opskrifter & råvarer
Picnic - Ideer og opskrifter 

Sommeren er kort, men føles meget længere hvis man - så ofte vejret tillader det - tager ud i det grønne. Få det meste ud af de lange sommeraftener, pak madkurven og tag på picnic i parken, på stranden eller i skoven. Det kræver ikke store forberedelser, slet ikke hvis du i forvejen har udstyret…

Læs mere
Nem opskrift på vandbakkelser
Opskrifter & råvarer
Vandbakkelser med appelsin 

Der er noget særligt lækkert, let og luftigt ved vandbakkelser. En klassisk og raffineret lille kage, hvis konsistens opnås gennem en unik bageteknik. Navnet 'vandbakkelser' kommer nemlig fra måden dejen koges med vand og smør, inden den bages i ovnen, og det er denne teknik, der giver vandbakkelser…

Læs mere
Rugbrødsopskrift: Brug dine rugbrødsrester på en kreativ måde med vores opskrift på øllebrød tilsat mørk chokolade og ristede kokosflager.
Opskrifter & råvarer
Opskrift på klassisk hjemmebagt rugbrød fra Fuldkornspartnerskabet 

Uanset om du nyder rugbrød med en enkelt skive ost, en solid omgang sild, eller som en del af et kunstfærdigt smørrebrød, er rugbrød en smagsoplevelse, der forbinder os med vores kultur og historie. Brødet er kendt for sin tætte tekstur og karakteristiske smag, og er ikke bare en kulinarisk…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^