Danmarks dygtigste kogebogsforfattere bakker op om Det Kærlige Måltid 

Fra non-profit organisationen Det Kærlige Måltid kommer en vigtig bog om mad og fællesskab, og om omsorg for mennesker, der på grund af akut sygdom mangler overskud i hverdagen. Med opbakning og bidrag fra nogle af Danmarks dygtigste kogebogsforfatter giver bogen først og fremmest inspiration til hyggeligt samvær omkring madlavning, men den fortæller også om initiativet bag organisationen Det Kærlige Måltid og stifter Charlotte Thyberg.

”I en familie falder hverdagen sammen, når et medlem bliver alvorligt syg. Sygdommen kan føre til, at der hverken er appetit eller overskud til at få lavet ordentlig mad, som ellers oftest giver et bedre sygdomsforløb,” siger Charlotte Thyberg, der selv har oplevet, hvordan det hyggelige familiefællesskab omkring et godt måltid forsvandt, da hendes mor blev syg.

”Da jeg var barn, stod min mor altid klar med hjemmebag, når vi kom fra skole – og jeg kan stadig huske smagen og duften, når hun serverede lækre retter med sæsonens friske grøntsager. Da min mor blev alvorligt syg, havde hun end ikke kræfter til at bestille mad udefra, og hun fik kun noget ordentligt at spise, når mine søskende og jeg kom på besøg.”

De traumatiske oplevelser har siden inspireret Charlotte Thyberg til at stifte Det Kærlige Mål, som i dag samler frivillige omkring tilberedning af måltider til familier i Aarhus og Aalborg Kommune.

Ved at købe bogen støtter du Det Kærlige Måltid, da overskuddet fra bogen går ubeskåret til organisationen.

Her bringer vi et af Annette Harbech Olesens bidrag til bogen:

Lun rosenkålssalat med mandler og gulerods-citrus-dressing

Ingredienser

 • 500 g rosenkål
 • 2-3 rødløg (ca. 200 g)
 • 2-3 fed hvidløg
 • 12 soltørrede tomater
 • 1 økologisk citron
 • 2 kviste timian
 • Friskkværnet peber
 • 250 g små tomater
 • 75 g mandler eller bagte saltmandler
 • Smør eller vegansk smør til
 • stegning
 • Dressing
 • 3-4 gulerødder (ca. 200 g)
 • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
 • 1 økologisk citron, saften herfra
 • 1 tsk. gurkemeje
 • 1 dl kokosmælk, mandelfløde,
 • acido eller A38
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Sådan gør du

 1. Skyl rosenkålene, kassér de yderste blade, og halvér kålene.
 2. Pil rødløg og hvidløg, og skær dem i tynde både.
 3. Skær de soltørrede tomater i små stykker, riv skallen af den halve citron, og pres saften af hele citronen. Gem citronskallerne.
 4. Svits løg og hvidløg i smør på en pande i et par minutter, til hvidløgene er gyldne og karamelliserede. Tag dem af panden.
 5. Svits rosenkålene i smørret sammen med peber og timiankviste i mindre stykker. De skal have 5-6 minutter, så de er let gyldne, men stadig har bid.
 6. Når de er næsten færdige, fordeles citronsaften over rosenkålene, og de to halve citronskaller steges med i de sidste minutter.
 7. Fjern citronskallerne, og fordel de soltørrede tomater, hvidløg og løg imellem rosenkålene.
 8. Fordel de små tomater på salaten, og drys til sidst med revet citronskal og saltmandler.
 9. Rengør gulerødderne, og del dem i halve på den lange led. Læg dem i en gryde med kogende vand, og damp gulerødderne ved middelvarme i 8-10 minutter.
 10. Blend gulerødderne sammen med de øvrige ingredienser til dressingen til en homogen, cremet dressing.
 11. Smag den til med salt og peber, og justér eventuelt konsistensen.
 12. Servér dressingen i en skål ved siden af salaten.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^