Det kan godt være, det lyder skørt, men i stedet for at gå ud og spise dyr restaurantbrunch, så kan du med et lille lager af dåser, servere den lækreste brunch hjemme - billigt, nemt og hurtigt. Ideen kommer fra Helle Brønnum Carlsen og hendes datter Louise Brønnum Bechs dejlige bog "Dåseskjul - Det langtidsholdbare køkken". Til brunchen hører bla. laks, røræg, bønner og croissanter. Her følger deres anvisninger ...
Tip fra forfatterne: Måske skal du også lige en tur forbi en bager, hvid du ikke har fryseren fuld af brød, og selvom det i denne sammenhæng er fristende også at sige, at du kan bruge kondenseret mælk i opskrifterne, så synes vi nu nok, at frisk mælk smager bedst i kaffen …
LAKS PÅ DÅSE - med røræg
Det skal du bruge:
• 1 dåse dampet laks i citron og olie
• 2-3 æg
• 2 spsk. fløde eller cremefraiche eller mælk
• Salt og peber
• 10 g smør
• Revet skal af ½ økologisk citron
• ½ bundt purløg
Sådan gør du:
• Rør æg, fløde, salt og peber sammen.
• Åbn dåsen med laks, tag fisken op af olien, og pep den op med revet citronskal og evt. lidt friskkværnet peber.
• Smelt smørret på en pande ved middelvarme.
• Kom æggemassen på, og skru ned.
• Lad æggene samle sig ved lav varme. Det er en kunst at lave god, saftig og luftig røræg, og kunsten er at holde temperaturen moderat. Skru lidt op, og når det samler sig, slukker du. Så fortsætter varmen lidt endnu, og rørægget er klart.
BAKED BEANS - af tomater og hvide bønner på dåse
Det skal du bruge:
• 1 lille løg
• ½ tsk. chiliflager
• 1 tsk. olivenolie
• ½ dåse flåede/hakkede tomater
• 1 dl hvide borlotti-bønner fra dåse eller glas
• 1 tsk. honning
• 1 tsk. soja
• 1 tsk. æbleeddike
• Salt og peber
Sådan gør du:
• Pil og hak løget.
• Sauter det i olie med chili, og tilsæt tomater med væde.
• Lad det koge ind.
• Kom skyllede bønner ved, og smag til honning, soja og eddike samt salt og peber.
CROISSANTER PÅ DÅSE - med marcipan, æble eller chokolade
Det skal du bruge:
• 1 dåse croissanter
• 30 g marcipan
• ½ æble (kan udelades)
• 30 g mørk chokolade
• Evt. lidt æggehvide
• Perlesukker, mandelsplitter eller chokoladeflager til drys
Tilbehør:
• KOO appelsinmarmelade er genial til de lune croissanter.
Sådan gør du:
• Åbn dåsen, og rul dejen ud på et rent bord. Læg lillefingerstore stykker marcipan på nogle af trekanterne, og suppler med revet æble, hvis du synes.
• Læg mørk chokolade på de andre.
• Rul dem sammen, og pensl med æggehvide.
• De chokoladefyldte drysses med chokoladeflager, og de andre med sukker og mandelsplitter.
• Bages ved 200 grader i 20 min.