Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat…

Kategori: Diætist

Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat

Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat… 

Hvis man er begejstret for en stribe mayonnaise eller remoulade på ovenpå pålæg, så er der nu om dage mulighed for at det kan lade sig gøre uden det koster mange kalorier.

For bare fem år siden var svaret ”nej” – eller også en omskrivning af, at det skal være en sjælden gang. Det skyldes at frokostmåltidet i en typisk vægttabs-plan ikke har nogle fedtkilder, som kan bruges til byttehandler Ganske vist har man alle dage haft fænomenet ”Let mayonnaise” (og tilsvarende remoulade), problemet er bare, at det er så som så med det lette, de indeholder nemlig 500 kalorier pr 100 gram. Samtidig er smagen naturligvis meget anderledes end i ægte mayonnaise. Kalorieindholdet i ”Let mayonnaise” er reduceret med 30% i forhold til klassikeren.
Nu er der kommet en hel ny generation af mayonnaise og remoulade, som vitterlig er fedtreducerede, så det er til at få øje på. Nogle af dem er presset helt i bund, og beskrives faktisk som ”fedtfri”, selvom der trods alt er en minimal anelse i (0,5%).
Det er måske næsten at gå for vidt, smagen kommer ret langt væk fra det, vi forstår ved mayonnaise. Men med til denne her nye generation hører også Mayos ”Brasserie” og Nettos ”Letvægter”. Her er fedtet ikke fjernet helt, der er ca. 5% tilbage. De 5% gør en stor gavn for udseendet, som er tæt på det rigtige, med en hvid farve, der ikke virker transparent. Smagen kan gå an. Især på madder, der har en kraftig smag i sig selv.

Hvis man f.eks. er glad for makrel i tomat med mayonnaise ovenpå, så tag noget tun i tomat og læg en stribe Brasserie på.

En halv skive rugbrød med makrel i tomat og mayonnaise: 198 kalorier
En halv skive rugbrød med tun i tomat og 5% mayonnaise: 109 kalorier
Ændringen af rød makrel til rød tun er ikke uvæsentlig. Makrel i tomat har af en eller anden grund fået sig et slanke-ry, trods det at der er 202 kalorier i 100 gram. Til sammenligning er der også 200 kalorier i wienerpølse på konserves. Tun i tomat har 100 kalorier i 100 gram.
Hvad angår Brasseries mayonnaise, så er kalorieindholdet er reduceret med 80% i forhold til ægte mayonnaise.
Én spiseskefuld rigtig mayonnaise: 146 kalorier,
Én spiseskefuld ”Let mayonnaise: 100 kalorier,
Én spiseskefuld ”Brasserie 5% mayonnaise”: 26 kalorier.
Det betyder i praksis, at en pålægs-mad, som får en stribe af en 5% mayonnaise på ryggen, forøger sit energiindhold med ca. 13 kalorier. Det er da billigt sluppet. Det ville koste 73 kalorier at spise en tilsvarende mængde af den ægte vare.


Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Årstidens råvarer
Efterårsferie er kartoffelferie 

I dag handler efterårsferien om hyggeligt samvær og dejlige familieoplevelser, men efterårsferiens oprindelige formål var at , eller 'kartoffelferien', som den tidligere blev kaldt, fordi man havde brug for børn fik fri fra skole, så de kunne hjælpe med at grave kartofler op og få årets…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad, skriver Fuldkornspartnerskabet. Ifølge deres nye undersøgelse, så vægter danskerne smagen, men for 60% indgår der også grundige overvejelser om, hvorvidt måltidet bidrager til sundheden. Friske råvarer er også højt…

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hokkaido 

Hokkaido er en græskarvariant af japansk oprindelse, opkaldt efter den japanske ø, Hokkaido. Græskaret egner sig rigtigt godt til suppe eller til at blive bagt i ovnen, og er i det hele taget det perfekte spisegræskar med sit faste, orangegule kød og sin milde, aromatiske, sødlige smag. Det klæder…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
^