Kategori: Menopause

Klimakteriet : Det er heldigvis kun en fase 

Klimakteriet, eller overgangsalderen, er en normal fase i kvinders liv, og en periode alle kvinder skal igennem. Der er imidlertid stor forskel på, hvordan overgangsalderen opleves. Mens nogle kvinder stort set ikke mærker de hormonelle forandringer, så er andre kvinder voldsomt plaget af både psykiske og fysiske symptomer.

Hormonerne styrer
Alle kvinder kender indflydelsen af hormoner i dagene op til menstruationen: humøret svinger, det er lettere at blive vred og ked af det, og nogle får hovedpine eller ømme led. Mange forskellige måder, hvorpå vores krop fortælle os, at menstruationen er i anmarch. Hormonerne styrer os hele livet. De bestemmer, hvornår vi i fysisk henseende bliver voksne og hvornår vi kan blive gravide.


På vej mod klimakteriet
I 45-55 års alderen er det også hormoner, som styrer, at vi er blevet for gamle til at få børn. Det kvindelige hormon østrogen, som produceres i æggestokkene aftager, og der bliver længere og længere mellem menstruationerne. Det er starten på klimakteriet, og på overgangen til et liv uden menstruationer. Klimakteriet kan trække sig over 5-10 år i løbet af hvilke menopausen sætter ind og menstruationerne ophører.

Gener og ubehag
Lad det være sagt straks: klimakteriet er ikke en sygdom – også selvom det for nogle kan det føles sådan. Klimakteriet er en normal fase i kvindens liv, en periode alle kvinder skal igennem. Når nogle kvinder frygter klimakteriet, så er det bla. på grund af det ubehag som opstår, når østrogenniveauet i kroppen falder. 8 ud af 10 kvinder i overgangsalderen oplever såkaldte 'hedeture', hvor kropstemperaturen pludselig, og uden forbindelse til fysisk aktivitet, stiger voldsomt.

Ikke alle føler sig lige påvirket af disse hedestigninger. Nogle mærker dem kun ganske svagt, andre er nødt til at skifte bluse efter et anfald, og kommer anfaldet om natten, kan man være tvunget til at skulle op og skifte både nattøj og sengetøj. Af andre almindelige fysiske symptomer er hjertebanken, ledsmerter, hovedpine og tørhed i skeden. De psykiske symptomer kan manifestere sig som følelser af depression, uro, irritabilitet, koncentrationsbesvær, manglende lyst til sex, lav selvfølelse og søvnproblemer.

Tørre slimhinder
Når østrogenniveauet bliver mindre går det ofte ud over slimhinderne i skeden, de tørrer ind og dette kan give anledning til hyppige infektioner i skede, blære og underliv.
Uvist af hvilken grund hænger bakterier godt fast i tørt væv. Det mest ubehagelig ved tørre slimhinder er dog, at sexlivet forstyrres, gør ondt og sommetider begynder slimhinden at bløde. Tørre slimhinder kan heldigvis afhjælpes med stikpiller.

Lyt til din krop
Det er individuelt hvornår, hvordan, og i hvilket omfang, kvinder påvirkes af de hormonelle forandringer der sker i forbindelse med klimakteriet. Tidspunktet synes i nogen grad at være arveligt betinget, ligesom rygning og lav kropsvægt også kan påvirke tidspunktet for menopausen.
Gener under klimakteriet kan måske ikke helt undgås, men de kan minimeres. Ved at lytte til din krop, og tage hensyn til dig selv, vil generne føles mindre belastende. Ved at sørge for at du får bevæget dig hver dag, ved at sørge for, at du får masser af frisk luft, og ved at forsøge at holde fast i et fornuftigt søvnmønster, trods natlige svedeture, kan du minimere generne.

Optimér din kost
Men der hvor du måske vil opleve at have størst indflydelse på hormonsystemet, er gennem kosten. I bøger som 'Hedeturen går til køkkenet' af Søs Wollesen, Louise Bruun og Birdie Bjerregaard, 'Hormonel harmoni' af Caroline Fibæk  og Stine Fürst, 'Hormoner i Balance'  af Charlotte Bech, 'Kvinde, optimér din kost' af Sandra Pugliese og 'Hormoner, humør og hedeture' af Julie Holland, er der inspiration til lækker, hormonvenlig kost, dvs. kost der er sammensat med særlig fokus på de næringsstoffer, der understøtter kroppens processer og forbereder den til at kunne komme nemmere igennem perioder med ubalance.

Bøgerne byder endvidere på gode tips og fakta samt skønne opskrifter med råvarer, som forskning viser, er ekstra gavnlige for hormonbalancen. 

 

Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Raserianfald
Menopause
Raserianfald 

Fra brevkassen: Hun føler, hun reagerer voldsomt på bagateller og har svært ved at styre sit temperament.

Læs mere
Trist og træt
Menopause
Trist og træt 

Hun er trist og træt, men kan ikke rigtig sætte finger på, hvad det er, der ikke fungerer i hendes tilværelse.

Læs mere
Menopause
Hedeture og nattesved 

Flere studier viser, at næsten alle kvinder med problemer i overgangsalderen døjer med hedeture og nattesved.

Læs mere
Menopause
Om knogleskørhed  

Vidste du, at kalk og D-vitamin forebygger knogleskørhed? Vidste du også, at sygdommen er arvelig? Og ved du, at du kan få en knogleskanning, hvis du er i risikogruppen for at få sygdommen?

Læs mere
Ødelæggende temperament
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Hormoner, humør og hedeture

Som kvinder lærer vi på et tidligt tidspunkt, at vores humørsvingninger er et irriterende problem, vi er nødt til at skjule. Men faktisk fungerer de skiftende stemninger som et fintfølende feedbacksystem, vi på mange måder kan have gavn af, og derfor ikke må ignorere, skamme os over eller forsøge at…

Læs mere
Shopping
^