Julen er ensbetydende med en sand overflod af dejlig mad, og derfor er julen måske det bedste tidspunkt at gøre en indsats mod vores store madspild. Ifølge organisationen Landbrug & Fødevarer genererer danskerne et årligt madspild svarende til 16 milliarder kroner. Det svarer til at hver danske gennemsnits familie smider mad ud for mere end 10.000 kr. årligt.
Julemad med omtanke
At gøre en indsats for at begrænse madspild er således ikke kun noget der gavner miljøet, men også familiens budget. Og da omsætningen af fødevarer i december er ca. 15 procent højere end i årets øvrige måneder, så er det måske netop i december, at vi kan gøre en særlig god indsats for at nedbringe omfanget af madspild.
På <link https: www.stopspildafmad.dk _blank>Stopspildafmad.dk finder man en hel stribe fornuftige råd som kan nedbringe mængden af mad der smides ud. Disse og flere vil fremgå af kogebogen <link https: clk.tradedoubler.com _blank> Stop spild af mad som er udarbejdet af en stribe udvalgte danske madpersonligheder.
Rest-mad: Klatkager
En af de helt oplagte ideer til rest-mad i julen, er Klatkager hvor man bruger resterne af gårdagens risengrød til lækre, luftige og sprøde dessertkager..:
Ingredienser ..:
• 6 dl. risengrød
• 1 æggeblomme
• 2 æggehvider, piskede hvide til tyk skum
• 2 spsk sukker
• 1 tsk kanel
• korn fra en vaniliestang
• 3 spsk. mel
• Lidt smør eller margarine til stegning
Sådan gør du ..:
• Alle ingredienserne, undtagen æggehvider, røres godt sammen
• Æggehviderne vendes herefter forsigtigt i dejen
• Smørret smeltes på panden
• Dejen hældes på panden i klatter, som steges ved middel varme ca. 3 min. på hver side
• Klatkagerne er klar når de er gyldenbrune
• Nyd dem med syltetøj og flormelis