Opskrift på ca. 170 stk.
Tip: Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.
Det skal du bruge:
- 150 g. sirup
- 250 g. smør
- 250 g brun farin
- 1½ tsk potaske
- 1 spsk vand
- 100 g finthakkede mandler
- 50 g finthakket sukat
- 2 spsk stødt kanel
- 2 tsk stødt nellike
- 2 tsk stødt kardemomme
- 500 g hvedemel
Sådan gør du:
- Kom sirup, fedtstof og farin i en gryde og smelt det sammen. Tag det fra varmen
- Udrør potasken i vand og bland det i den afsvalede fedtstofmasse
- Bland finthakkede mandler og sukat, kanel, nellike og kardemomme i. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
- Tilsæt melet lidt ad gangen
- Hæl dejen ud på bordet og ælt med håndfladerne til dejen er glat, ensartet og smidig
- Del dejen op, så du har til 3 – 4 dejruller, ca. 4 cm i diameter
- Sæt dejrullerne koldt til næste dag
- Skær dejen i tynde skriver med en skarp kniv
- Læg kagerne på bageplade med bagepapir
- Bages øverst i forvarmet ovn. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.
- Afkøles på rist til de er helt afkølet og sprøde, og opbevares i kagedåse