Kategori: Jul

Brunkager - Opskrift på hjemmebagte brunkager

Julens gæster skal have lidt godt med på vejen. Med opskriften burde der være småkager til alle - også til julens gæster, som ifølge gamle juletraditioner ikke må 'bære julen ud' uden at få lidt godt med på vejen.

Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Opskrift på ca. 170 stk.

Tip: Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.


Det skal du bruge:

  • 150 g. sirup
  • 250 g. smør
  • 250 g brun farin
  • 1½ tsk potaske
  • 1 spsk vand
  • 100 g finthakkede mandler
  • 50 g finthakket sukat
  • 2 spsk stødt kanel
  • 2 tsk stødt nellike
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 500 g hvedemel


Sådan gør du:

  • Kom sirup, fedtstof og farin i en gryde og smelt det sammen. Tag det fra varmen
  • Udrør potasken i vand og bland det i den afsvalede fedtstofmasse
  • Bland finthakkede mandler og sukat, kanel, nellike og kardemomme i. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen
  • Hæl dejen ud på bordet og ælt med håndfladerne til dejen er glat, ensartet og smidig
  • Del dejen op, så du har til 3 – 4 dejruller, ca. 4 cm i diameter
  • Sæt dejrullerne koldt til næste dag
  • Skær dejen i tynde skriver med en skarp kniv
  • Læg kagerne på bageplade med bagepapir
  • Bages øverst i forvarmet ovn. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.
  • Afkøles på rist til de er helt afkølet og sprøde, og opbevares i kagedåse
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2024
^