tok essay help 2015 master thesis paper international business plans marijuana legalization paper
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet
Redaktionen

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht, som fx anbefaler par- og familieterapi som en integreret del af de sundhedsforsikringer, virksomhederne tegner for deres ansatte.

Parforholdet stresser mindst ligeså meget som jobbet

Det bugner med undersøgelser, som viser, at vi danskere føler os stressede, når vi er på jobbet. Senest står Velliv Foreningen bag en ny Voxmeter-undersøgelse (oktober, 2020), som dokumenterer, hvordan godt hver tredje erhvervsaktive dansker har haft det psykisk dårligt på arbejdet indenfor det seneste år. Skal vi knække stresskurven i Danmark, er vi nødt til at anlægge et mindre ensidigt syn på stress og stressforebyggelse, mener parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht:

”I Danmark har vi et for ensidigt billede af stress som noget, der næsten udelukkende hænger sammen med udfordringer på jobbet. Vi taler meget om ’arbejdsrelateret’ stress, og det begreb gør os blinde for, hvordan stress og mistrivsel – også den som viser sig på jobbet – i mange tilfælde udspringer af udfordringer i privatlivet. Vil vi knække stresskurven er vi nødt til at anlægge et mere holistisk syn på det hele menneske, som kan påvirkes af mange forskellige faktorer, der ofte fletter ind i hinanden.”

Den tabubelagte stress

Ifølge Christiane Meulengracht er der flere grunde til, at vi i Danmark har, hvad hun selv kalder ’berøringsangst’ i forhold til den udbredte stress, som udspringer af udfordringer på hjemmefronten – og ikke mindst fra ubalancer i familielivet og parforholdet:

”I vores præstationssamfund er der status i at have styr på familien, og derfor føles det for mange skamfuldt, når man må erkende, at ens familieliv, partner eller sågar børn udgør en kilde til stress. Det betyder samtidig, at vi ofte vender det blinde øje til, undlader at inddrage andre i problemerne – eller at vi er tilbøjelige til at give jobbet ’skylden’, selvom vi inderst inde godt ved, at det i virkeligheden handler om noget andet,” siger hun.

Idéen med at indgå i et parforhold er i høj grad at etablere en tryg base i livet, og når der opstår konflikter og problemer, bliver vi udfordret på, om vi er gode nok og elsket nok, og det i sig selv udgør for mange en stressbelastning, som kommer til at gennemsyre alle aspekter af vores tilværelse, uddyber Christiane Meulengracht:

”Når idealet om det perfekte familieliv krakelerer, aktiverer det vores naturlige, biologiske selvbeskyttelsesmekanismer, alle parader ryger op, og stressniveauet stiger så voldsomt, at det umuligt kan undgå at påvirke vores adfærd og trivsel – heller ikke den, der foregår inden for arbejdspladsens fire vægge.”


Erhvervslivet skal slippe berøringsangsten

Ifølge Christiane Meulengracht er en del af løsningen, at vi i samfundet og erhvervslivet tager et opgør med den ensidige forståelse for stress – og at man samtidig indretter både stresshåndteringen og -forebyggelsen derefter:

”Det her handler ikke om, at chefen nu skal være psykolog og ’blande’ sig i medarbejdernes privatliv eller om, at medarbejderne skal føle sig forpligtigede til at gå til chefen med kærestesorger, sager om utroskab osv. Men det handler om, at virksomhederne skal gøre sig mere umage med at opstille rammer i deres stresshåndtering og i det stressforebyggende arbejde, som også tager højde for, at udfordringer i privatlivet kan have betydning for trivselsniveauet på jobbet.”

Som et oplagt indsatsområde foreslår Christiane Meulengracht, at virksomhederne integrerer par- og familieterapi som en del af de sundhedsforsikringer og sundhedsordninger, de tegner for deres ansatte:

”Skridt som disse vil give den ansatte en tryg ramme til at adressere centrale og normalt tabubelagte problemer og udfordringer, som uomtvisteligt vil have stor betydning for medarbejdertrivslen og antallet at sygedage.”

3 tegn på stress i parforholdet

I sit arbejde ser Christiane Meulengracht ofte, hvordan ubalance i privatlivet og særligt i parforholdet kan være en kilde til stress. Nedenfor har hun samlet tre tegn, som kan indikere, at netop parforholdet er på vej til at give stress:

  1. Du glæder dig ikke til at komme hjem til din partner, kæreste eller familie efter en lang dag på jobbet. Selvfølgelig skal der være plads til forbigående og korvarige konflikter, men oplever du gentagne gange, at det dræner dig at træde ind ad døren, bør dine alarmklokker begynde at ringe.
  2. I får ikke talt om, hvordan I har det. Det lyder måske banalt, men mange forhold lider under dårlig eller manglende kommunikation, fordi kritik, bebrejdelser og pegen fingre har fjernet enhver mulighed for dialog og selverkendelser, eller fordi den gode, interesserede dialog er druknet i hverdagens praktik.
  3. Du prioriterer dine børn over dit parforhold. Et parforhold er som en pyramide, hvor du og din partner er det underste lag, mens jeres børn, glæden, latteren og familiefællesskabet kommer ovenpå. For at undgå stress, er I nødt til løbende at gøde det fundament, hvorpå I har bygget jeres familien – og det kræver, at I tør prioritere parforholdet først. Husk på, at ingen børn trives i en familie med to voksne, der mistrives.

Stressforeningen anslår, at 430.000 danskere oplever alvorlige symptomer på stress hver dag, hvilket koster samfundet 1,5 millioner ekstra fraværsdage om året (stressforeningen.dk).

Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens...

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener...

Læs mere
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i...

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme...

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine...

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Derfor er kontinentalsenge<BR> populære blandt danskerne

Derfor er kontinentalsenge
populære blandt danskerne

Toilettaske fra Derrière la Porte

Toilettaske fra Derrière la Porte

Fototapeter

Fototapeter

Lysestager i kulørt krystalglas

Lysestager i kulørt krystalglas

Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte...

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du...

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^