Vi bruger ferien til at dulme den dårlige samvittighed
En ny undersøgelse foretaget af PFA Pension dokumenterer, hvordan stress ofte sætter ind i månederne lige efter sommerferien. Således oplevede man eksempelvis, hvordan syv af foreningens medlemmer dagligt søgte om stressbehandling i september sidste år, hvilket er 29 procent flere end en hvilken som helst anden måned. En del af forklaringen skal findes i måden, danskerne indretter deres sommerferie, mener familiestrateg Bo Bresson:
"Sommerferien er tidspunktet, hvor mange familier søger at dulme deres dårlige samvittighed over, hvor lidt tid de faktisk tilbringer sammen i hverdagen. Derfor får ferien ofte alt, hvad den overhovedet kan trække med udlandsrejser, familiebesøg og et så tæt spækket program, at mange slet ikke når blot at være sammen som familie," siger han og fortsætter:
"Mange taler om kvalitetstid i sommerferien. Det ord bryder jeg mig ikke om, for der kommer simpelthen til at stå for meget på spil. Familielivet skal ikke være perfekt - heller ikke i løbet af en tre ugers sommerferie, der skal gøre op for et helt års forsømt familieliv. Det er bl.a. vores higen efter kvalitetstid i sommerferien, der gør, at mange både vender demotiverede og stressede tilbage på arbejdet."
Familien er på en tredjeplads
Ifølge familiestrategen er tilbagekomsten til hverdagen efter sommerferien en oplagt lejlighed til at få styr på prioriteterne, så det gode familieliv får en højere prioritering - hele året:
"I ferien har familien førsteprioritet. Uden for ferien henviser arbejde og egne behov derimod familielivet til en klar tredjeplads. Det er paradoksalt, for slaget om det gode familieliv skal slås i hverdagen," mener Bo Bresson.
Familiestrategen påpeger eksempelvis, hvordan den gennemsnitlige forælder ifølge 'Danske Medier' bruger ligeså meget tid alene på Facebook som på direkte omsorg for deres børn og samlet mere tid på TV, sociale medier mm. end på jobbet.
"Der er mange steder at sætte ind, hvis man ønsker at give sin familie den plads i hverdagen, som den fortjener - også uden kompromiser i forhold til arbejdslivet," mener han. "Griber man det rigtigt an, vil man faktisk være i stand til at indrette sit liv, så familie og karriere bliver et både-og."
Fem veje til mere familie
Bo Bresson giver her fem gode råd, der gør det muligt at sætte mere fokus på familielivet i hverdagen:
- Brug de huslige opgaver aktivt i familien
Vi er slemme til at betragte og italesætte opgaverne i familien som 'pligter' eller 'slæbet', der bare skal overstås i en fart. Det gør imidlertid, at vi slet ikke ser alt det positive samvær i at løse opgaverne i fællesskab. Når der nu alligevel er en række opgaver, som skal løses hver dag, hvorfor så ikke bruge dem positivt? - Afsæt så meget tid i løbet af ugen, at der er plads til ikke-en-skid-tid
Familielivet er langt fra perfekt, og de høje forventninger giver i sig selv en følelse af pres og stress i hverdagen. For at nedbringe den stigende følelse af pres i hverdagen er det derfor vigtigt at insistere på 'ikke-en-skid-tid', hvor man som familie - med fuldt overlæg - også afsætter tid til at lave ingenting sammen. - Skru markant ned for sociale medier og TV
Beslut jer eventuelt for bestemte tidsrum i løbet af dagen, hvor I som familie er fuldstændigt offline og nærværende i hinandens selskab. - Gå på arbejde med god samvittighed, men tænk ikke på arbejde, når du er hjemme
Hos mange hersker den kronisk dårlige samvittighed. Når vi er på arbejde, synes vi ikke, vi tilbringer tid nok med familien. Når vi er sammen som familie, synes vi ikke at vi gør nok på arbejdet. Det er vigtigt at skille tingene ad: når du er i familien, så vær der 100% (ingen arbejdsmail eller -telefonsamtaler), og når du er på jobbet, så giv den fuld skrue i erkendelse af, at dette også er en vigtig del af dit liv. - Stå op før, spis morgenmad sammen og få en rolig start på dagen
Mange familier starter dagen bagud, fordi der i al hast skal smøres madpakker og sendes børn i børnehave og skole. Et helt konkret råd er simpelthen at stå tidligere op om morgenen, så der er tid til samvær i adstadigt morgentempo og til at sende hinanden afsted med et kram.
Læs mere om fordelene ved at lave en familiestrategi på familiestrategi.dk.