Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag tilbyder deres medarbejdere coachingforløb.

Stress og udbrændthed er almindeligt blandt ledere

Med en lederstilling følger der indflydelse og udfordringer, hvilket kan være både spændende og tilfredsstillende. Til gengæld slipper man sjældent for, at det ansvar, der følger med jobbet, til tider også kan føles tungt og belastende.

Stress er en almindelig del af dét at være leder, men der er stor forskel på, hvordan den enkelte takler den. Ifølge undersøgelser fra lederorganisationer, er 10-15 procent af ledere og mellemledere så stressede, at de befinder sig på kanten af en langtidssygemelding.

Og det er hårdt at gå ned med stress, og hårdt at skulle erkende at man, trods sine faglige kvalifikationer, ikke magter opgaven. At skulle opgive den position man har kæmpet for, kan føles som et nederlag, ikke mindst fordi det også kan have store konsekvenser for karrieren fremover.

Ikke alle er fødte ledere

Derfor gælder det om at stoppe op i tide og finde ud af, hvor det går galt. Nogle gange handler om, at man som leder mangler gennemslagskraft og ikke formår at få kommunikeret sine budskaber igennem. Det kan også dreje sig om, at man mangler den psykologiske indsigt og forståelse, der er helt grundlæggende for ledelse, samarbejde og medarbejdertrivsel, forklarer Pernille Baumann, der gennem 25 år har arbejdet som PCC-certificeret erhvervscoach.

”Men man behøver ikke være ’født leder’, for at være en god leder. Der er mange muligheder for at tilegne sig viden og teknikker, så man kan varetage en lederrolle." siger hun. "En lederstilling er i manges øjne et almindelig skridt på karrierestigen, ligesom anciennitet i nogle fag betyder, at man på et tidspunkt får tilbudt et job på lederniveau. For de fleste vil et tilbud om forfremmelse blive modtaget med glæde og stolthed, men det er ikke altid man har gjort sig klart, hvad stillingen indebærer, og først senere finder ud af, at man ikke er rustet til udfordringen.”

Ifølge Pernille Baumann er det svært at måtte erkende, at man på den ene eller anden måde ikke har, hvad der skal til for at udfylde lederrollen. Blandt de ledere hun møder i sit arbejde som erhvervscoach, har problematikken ofte stået på så længe, at det har efterladt lederen stresset, udmattet og handlingslammet.

”Problemet kan beskrives metaforisk med, at man som leder ofte kan føle, at man står helt alene på en scene badet i projektørlys. Man ved at publikums øjne er rettet mod én, men blændet af lyset, kan man ikke se salen og mangler fornemmelsen af, hvordan ens præstation bliver modtaget. For mange ledere vil den følelse være kilde til stor utryghed, og man kan med tiden begynde at tvivle på sine evner som leder og på hvorvidt man udfylder rollen tilfredsstillende” forklarer Pernille Baumann.

”Men hvis projektørerne slukkes, så vil man langsomt begynde at kunne se salen, få kontakt til sit publikum, se deres reaktioner og vide, om de har forstået forestillingens pointer. For nogle vil det bekræfte dem i deres rolle som leder, for andre vil det være anledning til dybere refleksion; ”Er en lederstilling overhoved dét, jeg ønsker?”"

At finde sin egen hylde

Når man skal finde ud af, hvorfor man ikke fungerer i rollen som leder, så er det fornuftigt, at man som udgangspunkt finder ud af om man virkelig har et dybtfølt ønske om at lede. Derfor består en vigtig del af coachens arbejde i at stille spørgsmål. Det er spørgsmål, der kræver at man vender blikket indad, får kontakt til sig selv, mærker efter og i processen finder ud af, hvad det er for et arbejdsliv, man inderst inde drømmer om. Det foregår i små skridt og kan tage tid, men det resulterer ofte i en aha-oplevelse, fordi vi, i vores iver efter at tilpasse os, har glemt os selv og vores egne ønsker og drømme for livet og tilværelsen.

”Det handler om at reflektere og få kontakt til vores inderste drømme. Det handler om selvindsigt, og om måden vi opfatter og fortolker verden omkring os. Det handler om at kunne se os selv i et større perspektiv og få øje på vores potentiale.” forklarer Pernille Baumann. ”For vi har alle drømme og vi har alle potentiale. Det gælder bare om at mærke efter.”

En fornuftig investering

For virksomheder kan coachingforløb for stressede ledere være en fornuftig og rentabel strategi. En stresset leder er sjældent en god leder, og når stressen påvirker overblikket, overskuddet og lederens evne til at prioritere og træffe beslutninger, kan det få alvorlige konsekvenser for hele afdelingen. Derfor er coaching og stresskurser i vid udstrækning en integreret del af mange danske virksomheders politik.

Et coachingforløb fungerer ikke, hvis man ikke føler sig fortrolig med sin coach og tryg ved at dele sine tanker, frustrationer, håb og drømme. Derfor er det vigtigt for virksomhederne, at sørge for at medarbejdere får objektiv og uvildig sparring gennem en ekstern coach, hvilket samtidig betyder, at man undgår eventuelle interessekonflikter, der kunne opstå med en intern coach.

En forudsætning for et vellykket coachingforløb er naturligvis også, at den coach, der ansættes til opgaven, har erfaring og er uddannet til specifikt at coache i karriere- og erhvervssammenhænge. Derfor benytter virksomheder i vid udstrækning certificerede erhvervscoaches; Associate Certified Coach (ACC), Professionel Certified Coach (PCC) eller Master Certified Coach (MCC).

Arbejdsmiljø: Overarbejde uden kompensation
Job & karriere
Studie afslører: Loyale ansatte kan havne i en ond cirkel 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Experimental Social Psychology peger på, at det ikke er ualmindeligt, at ledere udnytter deres mest loyale medarbejdere ved at pålægge dem ulønnet arbejde og opgaver uden for arbejdstiden. Ifølge forskningsleder lektor i filosofi Matthew L. Stanley ved…

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens…

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
Shopping
^