Undgå allergi fra parfume

Kategori: Forbrugernyt

Undgå allergi fra parfume

Undgå allergi fra parfume 

En folder fra Informationscenteret for Miljø & Sundhed gør det nemmere for forbrugeren at mindske risikoen for parfumeallergi...

Nye EU-regler kræver, at 26 særligt allergene parfumestoffer deklareres på kosmetik.

En folder fra Informationscenteret for Miljø & Sundhed gør det nemmere for forbrugeren at mindske risikoen for parfumeallergi.

Tidligere skulle der bare stå "parfume" på kosmetik, sæbe eller andre duftende plejeprodukter, men fra 11. marts 2005, har producenterne fået pligt til særskilt at deklarere 26 særligt allergene parfumestoffer. Det kræver EU's kosmetikdirektiv.

Kravet betyder, at det nu er muligt for forbrugeren at gå udenom de mest allergifremkaldende duftstoffer.

"Den sikreste måde at undgå parfumeallergi er stadigvæk at lade de parfumerede produkter stå. Men for de forbrugere, der foretrækker parfumerede produkter, er de nye deklarationsregler en forbedring," siger Rikke Petersen fra Informationscenteret for Miljø & Sundhed.

"Der bruges efterhånden parfume alle vegne. I følge Videncenter for Allergi er antallet af danskere med parfumeallergi fordoblet de sidste 10-15 år, og hver tiende, som går til lægen med eksem, lider af parfume­allergi. Så der er god grund til at vælge de værste allergifremkaldere blandt duftstofferne fra," tilføjer Rikke Petersen.

Som en hjælp til forbrugeren, der gerne vil nærlæse de nye deklarationer, har informationscenteret udgivet en lille folder med navnene på de 26 særligt allergene duftstoffer. Folderen er i kreditkortstørrelse og derfor nem at have med, når man er ude at handle.

"De løjerlige kemiske betegnelser på stofferne kan vi desværre ikke lave om på, for det er en del af de nye EU-regler, at man skal bruge dem. Men vi kan da gøre det synligt for forbrugerne, hvad det er for stoffer, det er klogt at undgå," siger Rikke Petersen.

Folderen "Undgå allergi fra parfume" distribueres i samarbejde med MATAS A/S og Apotekerforeningen. Den er gratis og fås i alle MATAS butikker og på de fleste af landets apoteker.

Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^