Kategori: Forbrugernyt

Flere finder en skovbegravelsesplads et oplagt valg som sidste hvilested.

Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved bisættelser og begravelser.

I 2018 åbnede landets første skovbegravelsesplads i privatejet skov på Stensballegaard ved Horsens. I den forbindelse blev der etableret en fællesadministration, som i dag administrerer 15 skovbegravelsespladser landet over og forventer godkendelser af yderligerligere fem til seks nye i løbet af 2023.

"I takt med at flere bliver klar over, at muligheden findes, kommer der også flere reservationer. For mange af dem, der vælger urnenedsættelse i naturen, handler det om, at det er pasningsfrit og naturligt. Mange har et ønske om et bæredygtigt gravsted, hvor det er naturen selv, der står for udsmykningen," siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig, der er stifter af Skovbegravelse Administration.

"Skovbegravelse lever op til alle kriterier for en bæredygtig og miljøvenlig begravelse blandt andet med biologisk nedbrydelige urner, der forgår inden for maksimalt ti år og typisk meget hurtigere. Skovbegravelsespladserne skaber desuden gode vilkår for biodiversiteten, fordi træerne får lov til at stå længere. Nogle gamle træer får lov til at stå som veterantræer, hvor de topkappes og langsomt forgår af sig selv og dermed skaber gode betingelser for en mangfoldig flora og fauna."

Skoven bliver aldrig en kirkegård

Siden 2018 har der været cirka 750 urnenedsættelser i skovene, og hver dag tikker nye reservationer af urnepladser ind. Skovbegravelsespladserne er anlagt i det, der kaldes ’fredskov’, og derfor omfattet af den over 200 år gamle fredskovspligt, der sikrer, at skoven drives efter skovlovens regler om bæredygtig drift.

Selvom ordet ’skovbegravelse’ kan skabe et billede af en kiste, der sænkes ned i skovbunden, er der faktisk kun tale om urnebegravelser, og skovbegravelsespladserne stikker ikke tydeligt ud fra resten af skoven, da der hverken er gravsten, kranse eller lys.

"Det er naturen selv, der er rammen for udsmykning med forårets anemoner eller efterårets blade, og det er træet, der er det primære gravminde. Dog kan man på de fleste skovbegravelsespladser få lagt en lille mindeplade, og det benytter omtrent halvdelen sig af," siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Læs mere om Skovbegravelsesplads på Skovbegravelse.dk 

Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Lakridsfestival 2023  

Tag med og få nogle helt unikke gourmetoplevelser, når årets Lakridsfestival slår dørene op til den skønneste lakridsmesse. Der er lagt op til en sansefuld rejse, hvor lakridseksperter præsenterer et overdådigt lakridsunivers, og hvor lakrids kan smages og opleves på allernærmeste hold.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^