Flere finder en skovbegravelsesplads et oplagt valg som sidste hvilested.

Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved bisættelser og begravelser.

I 2018 åbnede landets første skovbegravelsesplads i privatejet skov på Stensballegaard ved Horsens. I den forbindelse blev der etableret en fællesadministration, som i dag administrerer 15 skovbegravelsespladser landet over og forventer godkendelser af yderligerligere fem til seks nye i løbet af 2023.

"I takt med at flere bliver klar over, at muligheden findes, kommer der også flere reservationer. For mange af dem, der vælger urnenedsættelse i naturen, handler det om, at det er pasningsfrit og naturligt. Mange har et ønske om et bæredygtigt gravsted, hvor det er naturen selv, der står for udsmykningen," siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig, der er stifter af Skovbegravelse Administration.

"Skovbegravelse lever op til alle kriterier for en bæredygtig og miljøvenlig begravelse blandt andet med biologisk nedbrydelige urner, der forgår inden for maksimalt ti år og typisk meget hurtigere. Skovbegravelsespladserne skaber desuden gode vilkår for biodiversiteten, fordi træerne får lov til at stå længere. Nogle gamle træer får lov til at stå som veterantræer, hvor de topkappes og langsomt forgår af sig selv og dermed skaber gode betingelser for en mangfoldig flora og fauna."

Skoven bliver aldrig en kirkegård

Siden 2018 har der været cirka 750 urnenedsættelser i skovene, og hver dag tikker nye reservationer af urnepladser ind. Skovbegravelsespladserne er anlagt i det, der kaldes ’fredskov’, og derfor omfattet af den over 200 år gamle fredskovspligt, der sikrer, at skoven drives efter skovlovens regler om bæredygtig drift.

Selvom ordet ’skovbegravelse’ kan skabe et billede af en kiste, der sænkes ned i skovbunden, er der faktisk kun tale om urnebegravelser, og skovbegravelsespladserne stikker ikke tydeligt ud fra resten af skoven, da der hverken er gravsten, kranse eller lys.

"Det er naturen selv, der er rammen for udsmykning med forårets anemoner eller efterårets blade, og det er træet, der er det primære gravminde. Dog kan man på de fleste skovbegravelsespladser få lagt en lille mindeplade, og det benytter omtrent halvdelen sig af," siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Læs mere om Skovbegravelsesplads på Skovbegravelse.dk 

Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^