buy cheap essays online movie theater business plan
KANT køkkenrulleholder i egetræ
Justerbare hylder fra Yamazaki
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Øreringe Mette Scherning
Kategori: Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen!
Redaktionen

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så forbrugere undgår brandulykker med elektronik.

Se før- og efterbilleder, efter et stykke elektronik, som følge af overophedning under en opladning, har udløst brand.

Tankeløs mobilopladning kan få fatale følger

Det er nemt og bekvemt at sætte mobilen til opladeren ved siden af puden som det sidste, inden man lukker øjnene. Men hvis man spørger Sikkerhedsstyrelsen, så er det nemme valg er ikke altid det sikre.

"Det er aldrig en god idé at sætte mobiltelefoner eller anden elektronik til opladning på et letantændeligt materiale som for eksempel en seng eller sofa. Det kan få fatale følger," siger Kirstine Gottlieb, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Opladningsstedet har noget at sige

En sofa eller seng betragtes som let antændeligt og meget brandbart på grund af de materialer, som de er fremstillet af. Elektronik, der ligger til opladning, udvikler varme, og ligger produktet lunt under hovedpuden eller ovenpå dynen, kan det ikke komme af med varmen igen. Det kan i værste tilfælde føre til en fatal brand.

Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut kan nikke genkendende til en seng eller sofa som arnested, når de er ude på ulykkessteder for at undersøge brandårsagen:

"Vi ser desværre, at elektronik under opladning kan være årsag til en brand. Når for eksempel en telefon overopheder i en seng, og branden først får fat i en dyne, madras eller pude, vil der på ganske kort tid udvikles en kraftig og giftig røg. Det er røgen, der er livsfarlig, mere end det er selve flammerne," siger Ib Berthelsen, direktør i Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

Før- og efter et stykke elektronik har udløst brand pga. overophededning under opladning.

Derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og DBI en oplysningskampagne, der skal sætte fokus på den potentielle fare, ved at oplade elektronik i sengen. Kampagnen retter sig også mod unge, da styrelserne godt kan frygte, at særligt mange unge mennesker lægger deres elektronik til opladning i sengen, eller bruger ledninger, der godt kunne trænge til en udskiftning."Mange bruger sikkert også opladere eller elektronik med beskadigede ledninger og tænker nok, at så længe de stadig virker, er der ingen grund til bekymring. Men det er der," siger Kirstine Gottlieb. Kampagnen sætter derfor også fokus på at få udskiftet beskadiget elektronik og ledninger.

I en flosset eller defekt ledning vil der kunne opstå en direkte kortslutning med en gennembrænding af isolationen til følge. Det er derfor vigtigt, at man udskifter sin elektronik/ledning, når det er slidt eller beskadiget.

Derudover opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til, at man giver dem besked, hvis man oplever, at for eksempel en mobiloplader overopheder eller slår gnister:

"Vi holder øje med elprodukter på markedet og udtager blandt andet USB-opladere til test. Men det er umuligt at teste alle produkter, og derfor vil vi gerne opfordre til, at man anmelder det til os på produkter.dk, hvis man støder på et farligt produkt," siger Kirstine Gottlieb.

En røgalarm er den billigste livsforsikring

De fleste har sikkert hørt det før, men gamle råd er gode af en grund. Hav’ minimum én virksom røgalarm placeret centralt i boligen, fortrinsvist i loftet i en fordelingsgang, så den kan høres fra opholds- og soverum.

Større boliger bør have flere røgalarmer, og i et hjem med flere etager bør der være mindst én røgalarm på hver etage. Det kan redde liv. For når man ligger trygt og sover, er det ikke sikkert man opdager røgen i tide. Røgalarmen kan derfor blive den billigste og måske endda vigtigste livsforsikring, man kan have.

"Vi vil meget gerne forebygge el-relaterede brande, og det begynder med en adfærdsændring hjemme i stuerne. Og så den største opfordring herfra til at sikre at der er mindst én virksom røgalarm i boligen og gerne flere, siger Mads Dalgaard," chefsergent i Beredskabsstyrelsen.



Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og...

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af...

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser"

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny...

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Lakridsfestival 2023

Tag med og få nogle helt unikke gourmetoplevelser, når årets Lakridsfestival slår dørene op til den skønneste lakridsmesse. Der er lagt op til en sansefuld rejse, hvor lakridseksperter præsenterer et overdådigt lakridsunivers, og hvor lakrids kan smages og opleves på allernærmeste hold.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lykketrold Blomsterpige

Lykketrold Blomsterpige

Mumitrolde par

Mumitrolde par

STJERNETEGN - 57 NORTH -TVILLINGEN *** 22/5 - 21/6

STJERNETEGN - 57 NORTH -TVILLINGEN *** 22/5 - 21/6

LYKKETROLD - HC ANDERSEN , 9 CM

LYKKETROLD - HC ANDERSEN , 9 CM

Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^