Kategori: Forbrugernyt
Har I skimmelsvamp?
Har I skimmelsvamp? 

Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Hvert ottende danske hjem er ramt af skimmelsvamp. Symptomerne i forbindelse med skimmelsvampeangreb er ubehagelige og kan gøre folk syge.

Symptomer på skimmelsvamp?
Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Symptomerne i forbindelse med skimmelsvampeangreb er ubehagelige og kan gøre folk syge. I særlige tilfælde ved længere tids påvirkning kan det medføre helbredsproblemer som for eksempel astma. Skimmelsvamp opstår ofte, når der dannes fugt i hjemmet. Det kan være, når man er blevet ramt af vandskader for eksempel i forbindelse med skybrud, men det kan også blot være i forbindelse med, at vejret skifter. For i takt med, det bliver koldere udenfor, er der større risiko for, at der dannes fugt indenfor.
"Hvis der for eksempel er en til to centimeter dug langs kanten af ruden, kan det være et synligt tegn på, at hjemmet er for fugtigt. Men ofte kan skimmelsvampen være svær at opdage, fordi den ikke er til at se med det blotte øje. Det kan derfor være en god ide at anskaffe en skimmelsvampalarm, hvis man vil være på den sikre side," siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.
"En skimmelsvampalarm måler temperaturen og fugtniveauet i væggen, hvor den er monteret. Rammer temperaturen og fugten et niveau, der skaber vækstbetingelser for skimmelsvamp, gør alarmen opmærksom på, at det er tid til at få åbnet vinduerne," forklarer hun.

Tips mod skimmelsvamp
Men der er også mange andre ting, man selv kan gøre for at undgå skimmelsvamp.
"Det bedste råd er at huske at få luftet ordentligt ud fem-ti minutter dagligt tre gange om dagen og bruge emhætte, når man laver mad. Og så bør man ikke tørre tøj indendørs men i stedet hænge det ud eller tørre det i en tørretumbler," siger Charlotte Gøttler. Og der er flere gode råd til at mindske risikoen for skimmelsvamp:

  • Oprethold en jævn indendørs temperatur i alle rum på mellem 20-22º C. Ønsker du en lavere temperatur i soveværelset, kan du lufte ud lige inden, du går i seng, i stedet for at have vinduet åbent hele dagen.
  • Undgå at sætte store møbler direkte op ad kolde ydervægge. Sæt for eksempel i stedet reoler med åbne hylder.
  • Holde døren til badeværelset lukket, når du går i bad. Og husk at lufte godt ud bagefter. Fjern overskydende vand fra vægge og gulv i badeområdet.
  • Våde klude bør enten tørres udenfor, smides ud eller tørres i en tørretumbler ellers afgiver kludene bare fugten til luften igen.
  • Fjerne kondens på den indvendige side af vinduerne. Hvis der er mere end en-to centimeter dug langs rudekanten, er det et tegn på, at den relative luftfugtighed i rummet er for høj. Tør fugten af med toiletpapir, som du skyller ud i toilettet bagefter.
  • Holde indvendige døre i boligen åbne for at sikre at luften kan cirkulere i hele huset (pånær badeværelsesdøren, når du er i bad)
  • Tjek med forsikringsselskaberne, om de har rabataftaler på skimmelsvampalarmer 


Desinfektionsmiddel mod skimmelsvamp
Hvis man er blevet ramt af skimmelsvamp, skal man dog ikke gå i panik, men blot fjerne det hurtigst muligt.
"Det er vigtigt at man finder og fjerner årsagen. Drejer det sig blot om et lille område, kan man selv fjerne det ved at afvaske området i et desinfektionsmiddel som f.eks. Rodalon Indendørs eller Hysan. Men dækker væksten af skimmelsvamp et større areal bør man altid søge professionel hjælp hos en rådgiver," siger Charlotte Gøttler.

Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^