Ost og færdigretter
De fleste danskere ved, at der generelt spises for meget salt, ligesom de fleste af os er klar over, at et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Til gengæld tror de færreste, at de selv får for meget, fordi det kan være svært at gennemskue hvilke typer mad, der indeholder meget salt.
"Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen." siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk
Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd 9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og bærer en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Men hvis danskerne skærer deres gennemsnitlige indtag af salt ned med tre gram, så kan de betyde at 400.000 færre danskere i fremtiden vil have problemer med forhøjet blodtryk.
"Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til," forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.
Få et indblik i dit eget saltindtag - <link https: www.salttest.dk>Prøv Fødevarestyrelsens test her.