CEO-fraud: Overførsel af 3,5 millioner stoppet i sidste øjeblik

CEO-fraud: Overførsel af 3,5 millioner stoppet i sidste øjeblik 

Det var tæt på at blive rigtigt, rigtigt dyrt, da et aarhusiansk firma i sidste uge blev offer for såkaldt CEO-fraud. Via email modtog en medarbejder i firmaets økonomiafdeling besked fra sin chef om, at der meget hurtigt, og i al fortrolighed, skulle overføres 482.000 euro, eller godt 3,5 millioner kroner, til en konto i Kina. Hvad medarbejderen bare ikke kunne se var, at det ikke var chefen, der var afsender af mailen, men derimod nogle svindlere, der udgav sig for at være chefen. Kort efter medarbejderen havde gennemført transaktionen blev hun dog alligevel mistænkelig og ringede til Østjyllands Politis servicecenter, der promte reagerede. Via et tæt og hurtigt samarbejde mellem Østjyllands Politi, Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet) blev der sat en stopper for transaktionen, og det lykkedes at få indefrosset pengene på en konto i Hong Kong.

"Medarbejderen, der lavede overførslen, kontaktede os ganske kort tid efter, og vi fik med det samme sat gang i et større arbejde med at få bremset transaktionen. Heldigvis blev pengene overført på et tidspunkt, hvor bankerne i Kina var lukkede, så der er udsigt til, at firmaet vil få sine penge igen" siger fg. politikommissær, og leder af Østjyllands Politis særlige Task Force Øko, Nicki Stylsvig Pedersen.

Sagen bliver nu efterforsket i tæt samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK.

Skærp opmærksomheden og undgå at blive snydt

Denne form for svindel, der går under betegnelsen CEO-fraud, rammer med jævne mellemrum østjyske virksomheder. Som oftest lykkes svindlerne ikke med deres foretagende, men når de gør, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. Østjyllands Politi opfordrer virksomhederne til at gå IT-sikkerhedspolitikkerne efter i sømmene og informere alle medarbejdere, ikke blot økonomiafdelingen, om denne form for IT-svindel.

Virksomhederne bør særligt være opmærksomme på følgende:

  • Svindlerne forsøger ofte at stresse medarbejderen med korte tidsfrister
  • Overførslerne vil ofte være til udenlandske konti og skal foregå meget hurtigt og i al fortrolighed
  • Ofte lyder forklaringen, at pengene skal bruges til at opkøbe en virksomhed
  • Ofte vil svindlernes modtagerkonto tilhøre en nyoprettet virksomhed – en internetsøgning på modtagervirksomheden kan afsløre, om der er grund til mistanke
  • Svindlerne kan have et forhåndskendskab til virksomheden og via overvågning af emails udnytte situationer, hvor den pågældende chef er svært tilgængelig og fx holder ferie eller er ude at rejse
  • Meld det meget hurtigt til politiet hvis der er mistanke om, at man er blevet udsat for et svindelnummer – det øger chancerne for, at transaktionen kan blive stoppet

Fakta om CEO-fraud

  • CEO-fraud er et svindelnummer, hvor IT-kriminelle udnytter virksomhedernes egne medarbejdere, typisk en bogholder, ved at sende en email, der ser ud som om den kommer fra topchefen, hvori der står at medarbejdere skal lave en eller flere overførsler til banker i udlandet.
  • Emailen kan være yderst troværdig i både sprogbrug og indhold, hvilket kan skyldes, at de IT-kriminelle har opbygget et forhåndskendskab til virksomheden blandt andet ved at hacke mailsystemerne, så de kan læse med i chefens, og andres, mails.
  • Når betalingen er gennemført viderefører de IT-kriminelle hurtigt beløbene til konti i andre banker, og så bliver det vanskeligt for politiet at spore dem.
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^