De fleste sætter pris på deres privatliv og vil vil gerne være fri for, at naboens ombygning resulterer i, at man kan kigge ind i ens bolig. Hvordan forholder man sig, hvis naboen planlægger en ombygning, der er til gene?

Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i ens stuen. Hvordan forholder man sig, og hvad er advokatens råd, når naboen planlægger en ombygning?

Sæt din lid til at der findes regler for tilbygning

Der er fastsat en række regler i bygningsreglementet om hvor meget, hvor højt og hvor på grunden, man må bygge. Ifølge reglerne må byggeriet fx ikke må give væsentlige indbliksgener for naboen. Desværre kan der ofte opstå uenighed om, hvad der præcist hører under ’væsentlige’ indbliksgener, og hvad der ikke gør.

Her er det blandt andet afgørende, om man bor i tæt bebyggelse, hvor man må forvente en vis grad af indbliksgener. Men ofte vil lokalplaner og tinglyste servitutter kunne sætte begrænsninger for den enkelte ejendom i forhold til byggeriet.

Som udgangspunkt er det op til den enkelte kommune at vurdere byggeriet og hvorvidt det kan godkendes under de gældende regler. Som almindelig lægmand kan det være svært at gennemskue konsekvenserne af naboens byggeri på forhånd. Det kan derfor være en god idé at tage en fagmand med på råd, så man har en professionel vurdering af, hvordan byggeriet vil komme til at se ud og hvordan det vil få indflydelse på ens egen bolig.

Mediation hen over hækken

Et godt naboskab er vigtigt for trivslen mellem naboer. Et godt naboskab kræver, at der vises hensyn og rummelighed på begge sider af hækken. Når man så pludselig befinder sig i en situation, hvor naboens byggeri viser sig at give væsentlige flere gener end forventet, så er det klogt at forsøge, at få en god dialog med sin nabo.

"Måske er der behov for små kompromisser for at nå til enighed. De kan være at man kan blive enige om små ændringer i forhold til byggeriet, som vil gøre generne mindre. Men en god dialog, kan man ofte forhindre, at uenigheder ender i konflikt," forklarer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Men i de tilfælde, hvor man ikke kan nå til enighed, og situationen fører til irritation og vrede, så er det fornuftigt at kontakte en boligadvokat med erfaring i mægling.

’’Det kræver en rådgiver, som har den fornødne faglige erfaring til at vurdere om byggeriet overholder de gældende regler, men endnu vigtigere skal vedkommende kunne agere som mediator. Og her er det altid en fordel at få en mediator på så tidligt i forløbet som muligt, og inden situationen kører af sporet’’, forklarer Niels Erlandsen. ’’En dygtig mediater, der har indsigt i regler for tilbygning og lovgivning, er en stor hjælp, når tingene er gået i hårknude, og parterne ikke har formået at finde en løsning, der er acceptabel for begge parter’’.

Forbrugernyt
5 gode råd før du tager på udsalg på nettet 

Der er mange gode tilbud under det store januarudsalg, men man skal huske at se sig godt for inden man afgiver sin ordre, skriver Forbrugerstyrelsen, som her deler fem gode råd.

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist 

Restriktionerne som Covid-19 har resulteret i, betyder at mange store julefrokoster i år er aflyst. Til gengæld vil der muligvis opstå flere små, spontane sammenkomster, og her kan der være fare for at gæsterne glemmer at planlægge, hvordan de kommer hjem, advarer Rådet for Trafik. Derfor lyder…

Læs mere
Forbrugernyt
Black Friday  

Du behøver ikke storme rundt på nettet efter gode Black Friday-tilbud, for her har vi samlet et udvalg af de allerbedste med op til 50% rabat

Læs mere
Forbrugernyt
Hver anden dansker har planer om at shoppe på Black Friday 

Danskerne kommer til at lægge pres på tøj- og skobutikkerne, når Black Friday går i gang fredag den 27. november. Ifølge en ny YouGov-undersøgelse fra Nets svarer 55 procent af danskerne, at de har tænkt sig at købe tøj, sko eller accessories, og dermed ser varegrupperne ud til at blive de mest…

Læs mere
Forbrugernyt
Black Friday: Halvdelen af danskerne kender ikke forbrugerrettigheder 

Black Friday nærmer sig! Ved midnat til 26. november går startskuddet til, hvad der på få år har udviklet sig til årets største udsalgsdag. Men ifølge Europa Kommissionen, så kender næsten halvdelen af danskerne ikke til deres forbrugerrettigheder, og det kan give økonomiske tømmermænd, når støvet…

Læs mere
Forbrugernyt
Støjsvag støvsuger: Test af Electrolux UltraSilencer Zen  

Det er ikke fordi, jeg ikke har hørt om støjsvage støvsugere, jeg har bare altid haft en formodning om, at jo mere en støvsuger larmer, desto bedre og mere effektiv er den. Måske er det min referenceramme, der er noget galt med. Når det kommer til sammenhængen mellem støj og ydeevne, så tænker jeg…

Læs mere
Forbrugernyt
Black Friday - Guide til gode tilbud 

Se årets skønneste Black Friday-tilbud med op til 50% rabat!

Læs mere
Forbrugernyt
Livekoncerter i coronatider 

Kan man trygt gå til livekoncerter?

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: DR må, Saszeline må ikke 

I forlængelse af at sundhedsmyndighederne har udvidet kravet om, at der nu skal bæres mundbind, ikke kun i offentlig transport, men også på restauranter, barer og caféer, bringer DR.dk en artikel med overskriften; ’Nye krav om mundbind: Anbefalinger hviler på et spinkelt grundlag’.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan frivillige søge tilskud til at fjerne affald fra danske strande 

Affald og plastik hører ikke til på de danske strande. Alligevel kan man mange steder finde kapsler, dåser, poser, plastiklåg, dunke, cigaretskod, bøjer og fiskegarn i sandet langs kysterne. Strandoprydningspuljen er et af flere initiativer, som skal begrænse plastikforurening og overforbrug af…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^