Selvom spritkørsel er noget, som et markant flertal af danskere tager afstand fra, så er det ikke alle, der lader bilen stå, når de har fået promiller i blodet. Hver femte dræbte i trafikken sidste år mistede livet i en ulykke, hvor alkohol var involveret, og det er det højeste antal dræbte i spritulykker i seks år. Derfor er der al mulig grund til at være opmærksom på den farlige kombination af alkohol og bilkørsel.
"I år er mange store julefrokoster aflyst, og det kunne lyde som en positiv ting i forhold til at få nedbragt antallet af spritbilister i julemåneden. Til gengæld vil mange af de store julefrokoster formentlig blive erstattet af flere små, og måske også mere spontane sammenkomster. Og her kan der være fare for, at man glemmer at planlægge, hvordan man kommer hjem," siger René Højer, programchef i TrygFonden.
"Det er helt afgørende, at vi hver især tager ansvar for at forhindre spritkørsel. Ser vi en ven, onkel eller kollega gribe efter bilnøglerne, og er vi i tvivl om, hvorvidt han har fået for meget at drikke, så skal vi bede ham lade være med at køre bil. Man kan prøve at finde et alternativ til at køre, uanset om det er en taxa, en overnatningsmulighed eller et lift med en ædru chauffør, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
7 gode råd: Sådan forhindrer du en ven i at blive spritbilist
Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste.
- Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
- Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
- Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
- Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
- Tilbyd overnatning
- Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
- Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114