Stenbiderrogn er en fantastisk spise og bør spises ofte, når den er i sæson.

Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Sæsonen er fra februar til maj, men kan variere i op til flere uger, alt efter hvor kold vinteren har været. De lækre små fiskeæg er altid dyrere i begyndelsen af sæsonen end senere, når de kommer i højsæson. Selve stenbideren spiser man sjældent, fordi den simpelthen ikke smager særlig godt, til gengæld er dens æg guddommelige.

Stenbiderrogn smager fantastisk sammen med rødløg og creme fraiche på toast, og skal det være ekstra lækkert, så kan vi anbefale at du prøver denne opskrift med rødbedesalat som er til 6 personer og hentet fra Trine Hahnemanns kogebogsklassiker 'Det skandinaviske køkken'.

Kartoffelkager med stenbiderrogn og rødbedesalat

6 personer

Rødbedesalat

  • 2 rødbeder på ca. ½ kg hver
  • saft af 1 lime
  • salt og friskkværnet peber

Stegte kartoffelkager

  • 600 g skrællede og revede kartofler
  • 4 forårsløg, finthakkede
  • 4 æg
  • 4 spsk havregryn
  • 1 spsk sesamfrø
  • 1 tsk revet muskatnød
  • 1 spsk timianblade
  • 2 spsk olivenolie


Til servering

  • 2 spsk finthakket purlog
  • 1½ dl cremefraiche 18%
  • 400 g stenbiderrogn


Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 180 gr.
Kom rødbederne på en bageplade, og bag dem i ovnen i 30 minutter. Tag dem ud, og lad dem afkøle en lille smule, før de skrælles. Skær rødbederne i meget små tern, og vend dem med limesaft, salt og friskkværnet peber.

Lav imens kartoffelkagerne. Bland de revne kartofler, forårløg, æg, havregryn, sesamfrø, muskatnør, timianblade, salt og friskkværnet peber i en skål.

Kom olien på en stegepande, og lad den blive mellemvarm. Brug en lille ske til at forme kartoffelkagerne, og læg dem i olien. Pres dem ned, så de bliver flade. Steg dem på hver side i 5 minutter, eller til de er sprøde. Rør imens de hakkede forårsløg i cremefraichen.

Læg kartoffelkagerne på et fad. Kom 1 spsk. stenbiderrogn oven på hver kartoffelkage sammen med ½ spsk. rødbedesalat og lidt forårsløgcreme. Kværn til sidst lidt peber over dem, og server straks. Gerne med kold øl og snaps eller en god vin.

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^