Kategori: Forår

I det flimrende lys på grøftekanterne vokser vilde og lidt mere kultiverede planter side om side, og giver den lille have en intens stemning af frodig overdådighed.

Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Få en blomstrende grøftekant i haven

En grøft eller et regnbed, er kønt og nedsætter risikoen for, at kloakkerne løber over og havner i kældre og andre uønskede steder. Men også naturen får en gevinst, når du anlægger en grøft i haven.

"På grund af de specielle fugtforhold kan grøften indeholde et varieret plantemiljø, som ikke kun er smukt at se på, men som også er med til at skabe en øget biodiversitet med flere forskellige fugle", insekter og andre dyr i haven”, forklarer landskabsarkitekt Lulu Jacobsen.

Flere grøftekanter i danske haver

Grøfter er velkendte langs veje i det danske landskab, men ifølge Lulu Jacobsen er grøften også et motiv, der tidligere har været brugt i havekunsten bl.a. af den kendte havearkitekt G.N. Brandt.

"Det kunne være sjovt, hvis grøftekanten fik en revival i haverne. Lidt ligesom den vilde blomstereng, der har været et populært haveelement de senere år”, siger Lulu Jacobsen. "Et grøft vil ikke være fyldt med vand hele tiden som en havedam. Vandet vil kun stå i grøften i få dage efter kraftig regn, derefter vil vandet være sivet ned i jorden."

Lav en grøft på en weekend

”Det kræver en god spade og godt med knofedt, men det er ikke urealistisk at anlægge en grøft i løbet af et par dage. Men det tager jo også tid at indkøbe materialer og planter samt at anlægge en vandrende, der kan lede vandet fra nedløbsrøret og ud til grøften, så hvis du sætter en uge af til hele projektet, er du på den sikre side”, vurderer Lulu Jacobsen.

Du kan fint anlægge en grøft her i foråret. Buske kan plantes, så længe jorden ikke er frosset.
En grøft er faktisk bare en udhulning i haven, som regnvandet ledes hen til via en vandrende eller en bæk. Vandet opsamles midlertidig i grøften og i løbet af få dage siver det ned i jorden, så grøften igen er tør.

”Hvis grøften skal kunne tage alt det vand, der falder på et almindeligt hustag på cirka 100 kvadratmeter, skal bedet være ca. 25 kvadratmeter i areal og 20 cm dybt. Sådan en grøft kan klare selv store og voldsomme regnskyl. For at få vandet til hurtigt at sive væk, skal jorden i bunden af grøften blandes med grus”, fortæller Lulu Jacobsen.

Nemt og billigt at anlægge en grøft

Det letteste og billigste du kan gøre er at så græs i grøften.

”Hvis kanterne på bedet har en lav hældning, er det muligt at slå græsset med plæneklipperen, og så er grøften i virkeligheden blot en udhulning i græsplænen. En meget nem og lavpraktisk løsning”, siger gartner og haveekspert Jesper Corfitzen. "Du kan anlægge grøften for nogle få hundrede kroner, hvis du sår græsfrø i bedet. Dertil kommer udgifterne til at anlægge en vandrende, der leder vandet fra nedløbsrøret til grøften."

Blomster der tåler både fugt og tørke

Du kan også anlægge grøften som et smukt og blomstrende bed med buske eller flerårige blomsterplanter. Ifølge Jesper Corfitzen fra Haveselskabet er det dog langt fra alle planter, der egner sig til grøften.

”Det skal være planter, der kan tåle at stå vådt, når det regner meget. Men vandet i grøften siver ret hurtigt væk igen og i perioder, hvor det ikke regner, kan der blive temmelig tørt i grøften. Derfor skal du vælge planter som fx prydgræsser, purpursolhat, kattehale og løvefod, som både tåler fugt og tørke. Du kan også plante forskellige buske fx frugtbuske som solbær og blåbær”, siger Jesper Corfitzen.

Syv gode planter til grøftekanten

  • Engblomme, Trollius europaeus
  • Engnellikerod, Geum rivale
  • Engstorkenæb, Geranium pratense
  • Gul Iris, Iris pseudacorus
  • Hjortetrøst, Eupatorium
  • Kattehale, Lythrum salicaria
  • Løvefod, Alchemilla



Kilde: Haveselskabet

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^