Kategori: Skilsmisse
Bekymring for børnebørn i skilsmisse
Bekymring for børnebørn i skilsmisse 

Fra brevkassen: Mens hendes datter er ophængt af karriere og skilsmisse, så er bedstemor bekymret for børnebørnene, og spørger brevkassen om, hvordan hun får talt med sin datter om sin bekymring.


Kære brevkasse

Jeg søger nogle råd til, hvordan jeg skal forholde mig i forbindelse med, at min datter og svigersøn skal skilles. De har været sammen i 11 år, og har to børn på 6 og 11 år. Min datter siger, at hendes mand og hun er vokset fra hinanden, men jeg tror mere at de handler om, at de begge to er så opslugte af hver deres karriere, at de glemmer hinanden.
Min bekymring er, at de også glemmer deres børn. Min datter rejser meget i forbindelse med sit arbejde, og min svigersøn har lange arbejdsdage og arbejder også nogle gange i weekenden. Deres børn bliver ofte passet, fordi forældrene er så meget væk.
Jeg har ofte tænkt, at jeg ville ønske, at min datter viste lige så stort engagement i sine børn, som i sin karriere. Og jeg bebrejder mig selv, fordi jeg som alenemor har opdraget min datter til og lagt vægt på, at hun fik en karriere, så hun kunne klare sig selv.
Jeg har lyst til at dele min bekymring for mine børnebørn med min datter, men hun virker så sammenbidt og presset, at jeg er bange for hvordan hun vil reagere. Hvad gør jeg?

Hilsen en bekymret mor

___________________________________

Kære bekymrede mor.

Tak for din mail, hvor du fortæller om din bekymring for dine børnebørn i forbindelse med din datter og svigersøns skilsmisse.

Det er altid en stor sorg for børn, når forældre skilles, og jeg kan godt forstå, at du føler en stærk trang til at tale med din datter om din bekymring for børnene. Men jeg vil også råde dig til nøje at overveje hvordan og hvornår du konfronterer hende med din bekymring. Midt i en skilsmisse er din datter sikkert presset, og der kan derfor være risiko for, at dine bekymringer kan blive opfattet som utidig indblanding og bebrejdelser.

Du skriver, at din datter siger, at årsagen til skilsmissen er, at hun og hendes mand er vokset fra hinanden. Du mener imidlertid, at årsagen i højere grad skyldes, at de begge er så optagede af deres karrierer, at de har glemt både hinanden og børnene. Men at konfrontere hende med det nu, vil formentligt blive opfattet som en bebrejdelse af måden hun prioriterer sit liv på, og du risikerer, at hun går i forsvar, og I aldrig får den dialog, du drømmer om. Måske har hun dårlig samvittighed over at have for lidt tid til børnene. I så fald kan en sådan konfrontation meget nemt få en modsat virkning og resultere i, at hun lukker af for kontakten mellem jer.

Mit råd til dig er, at du viser hende, at du er meget berørt og ked af situationen, men at du vil støtte hende alt det, du kan. Vis hende, at du er der for hende - også omkring børnene. Vis hende, at hun kan regne med, at du er der for både hende og børnene, og at du vil støtte dem i den sorg og krise, de gennemlever.

Du skriver i dit brev, at nu hvor du synes at din datter har prioriteret sin karriere over sine børn, så bebrejder du dig selv, at du gennem din hendes opvækst lagde så meget vægt på, at hun skulle skabe sig en karriere. Spørgsmålet er om det er rimeligt, at du bebrejder dig selv det. Alle mennesker bør i princippet opdrages til at kunne klare sig selv, og samtidig ligger det så absolut også i tiden, at unge kvinder er meget ambitiøse. De ønsker at bruge deres evner og uddannelse til at opnå indflydelse i et spændende og udfordrende job, og da gode og spændende job ikke hænger på træer, er de unge kvinder underlagt den hårde konkurrence, hvis de vil være med i kampen om de gode jobs.
At være med på toppen karrieremæssigt, har ofte en pris i forhold til familien. Derfor bliver mange unge familier opløst, fordi de netop ikke kan få privat- og arbejdsliv til at hænge sammen. Den manglende tid i hverdagen medfører alt for ofte, at far og mor kommer til at forsømme hinanden.

Mit råd er, at du forsøger at lade være med at bebrejde nogen, hverken din datter, svigersøn eller dig selv. Bebrejdelser vil ikke hjælpe nogen af jer i situationen. Prøv i stedet at stå sammen med det formål, at alle i familien kommer helskinnet igennem den krise skilsmissen er for jer alle. Lige nu har I mest af alt brug for hinandens medfølelse og storsind.

 

Med venlig hilsen
Ingrid Ortmann

Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Skilsmisse
Når ferietid bliver skilsmissetid 

Skilsmisse procenten stiger og ferieperioderne udløser flest skilsmisser, og lige nu nærmer vi os højsæsonen, siger advokat Dennis Holm Pedersen.

Læs mere
Parterapeut
Terapeuten: Derfor har skilsmissebørn en øget risiko for overvægt  

En ny undersøgelse konkluderer, at skilsmissebørn oftere er overvægtige end børn, der bor med begge forældre. Parterapeut Peter Kongshaug ser tendensen som et udtryk for, hvor udfordret børn i skilsmisser ofte er.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
Fordeling af børn i skilsmisser 

Hun har læst så manges forskellige meninger om og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at hun er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste løsning. Læs brevkassen ...

Læs mere
Skilsmisse
Nye skilsmisseregler 

Nye, nedslående rekorder er netop sat for antal skilsmisser og samværssager i fogedretten. Men der er tiltrængt hjælp at spore for de tusindvis af børn, der havner i en højspændt konflikt mellem forældrene i den netop vedtagne skilsmissepakke, vurderer to eksperter.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi 

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Brevkasse
For børnenes skyld 

Fra brevkassen: For børnenes skyld vil hun gerne have styr på sine følelser af modstand for eksmanden og hans nye liv.

Læs mere
Skilsmisse
Skal stedmor blande sig? 

Som stedmor til en lille pige på 5 år er hun bekymret for om barnet får for meget slik hos sin biologiske mor. Men hun er usikker på om hun skal blande sig?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^