Tvillinger løser gåder

Kategori: Sundhed

Tvillinger løser gåder

Tvillinger løser gåder 

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet...

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet.

Selvom det at begynde at ryge i den grad er betinget af det miljø, man er i, så er problemerne med at holde op igen arveligt betinget. Alle disse og mange flere epokegørende opdagelser har forskerne gjort ved at studere tvillinger.

Ud af cirka 80 fødsler er der én tvillingefødsel. De fleste tvillinger - to ud af tre par - er tveæggede, dvs., at de er dannet ud fra to æg, og genetisk er de derfor lige så forskellige, som andre søskende er. En tredjedel af tvillingerne er enæggede, dvs., at de er dannet af ét æg, der har delt sig til to individer, og de er genetisk identiske. Det betyder, at de altid er af samme køn, de ligner hinanden og har fuldstændigt ens arveanlæg. Og både de tveæggede og de enæggede tvillingepar er for forskerne guld værd i deres jagt på at opklare mange sygdomme.

"Tvillinger er interessante at forske i, fordi de kan vise os om det er gener eller miljø, der er vigtigst for at udvikle sygdomme og egenskaber", fortæller Kirsten Kyvik, der er professor på Syddansk Universitet i Odense.

Det er især de store folkesygdomme som diabetes, gigt, hjerte-/karsygdomme, overvægt, spiseforstyrrelser, depression og allergi og astma, forskerne leder efter årsagen til ved hjælp af tvillingestudierne. Det er sygdomme, som ikke er direkte arvelige via ét bestemt sygdomsgen, - som f.eks. Cystisk Fibrose eller muskelsvind. Men også de komplekse folkesygdomme kan have en arvelig tendens - og det kan så være noget i ens levevis, der udløser sygdommene.

Tvillingestudier kan ikke kun opklare hvor arvelige mange sygdomme er, de kan også sige noget om, hvorfor vi ældes så forskelligt, og hvor gamle vi bliver. Studiet af tvillinger viser, at cirka en fjerdedel af forskellene af, hvor længe vi lever, kan tilskrives genetiske faktorer, mens de sidste tre fjerdedele er miljømæssige faktorer og tilfældigheder

De omfattende studier af ældre tvillinger har også givet helt ny viden om arveligheden af demens-sygdomme, og også hér er der overraskende fund. To hyppige sygdomme blandt ældre mennesker er Alzheimers sygdom og Parkinsons syge, og her viser undersøgelserne, at Altzheimer er meget arveligt betinget, mens Parkinson ikke er arvelig.

I 1930’erne troede man, at alt skyldtes generne. Hvordan man var og hvordan éns liv udviklede sig, var helt afhængigt af de arvelige anlæg. I 1960’erne og 1970’erne gik man i den anden grøft, og mente, at et menneskes liv næsten udelukkende blev påvirket af miljøet. I dag viser de omfattende tvillingestudier, at sandheden ligger midt imellem. Der er et tæt samspil mellem arv og miljø.


Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^