Hængekøje VENTURE DESIGN
Fletstol fra Rivièra Maison
Adezz - Bålfad og havepejs
Økologisk udendørs maling
Kategori: Sundhed
Guide: Sådan tager I p-pille-snakken

De færreste kvinder glæder sig nok til at skulle have den første ’p-pillesnak’ – hvad enten de er mødre eller døtre. For hvordan tager man lige initiativ til den, og hvad synes modparten om det at tale om sex og prævention? Her er en guide, baseret på en undersøgelse blandt 730 yngre kvinder, der bruger p-piller, og 302 mødre til unge p-pillebrugere.

"Ved min mor overhovedet, at jeg har sex?", "Bliver min datter pinligt berørt, når jeg spørger, om hun bruger prævention?" Der kan være mange barrierer for både mor og datter, når det kommer til snakken om prævention, for de flestes vedkommende p-piller, som er den mest udbredte af slagsen. Men i en ny undersøgelse ytrer mødrene og døtrene nu selv deres mening om, hvordan snakken skal tages – og hvad den må handle om. 

Mødre: Sådan tager I snakken

 • Bryd isen. Du skal tage initiativ til snakken! 68 % af mødrene og 70 % af pigerne synes, at det ansvar ligger på dine skuldre, så overvind dig selv og tag hul på snakken.
 • Respekter din datters grænser. 41% af pigerne synes, at en mor skal respektere, hvis hendes datter ikke har lyst til at tale om emnet. Så lyt og vent evt. til en anden dag.
 • Hold sex uden for. Sex-snak og præventionssnak skal ikke blandes. En tredjedel af pigerne ønsker ikke at tale om sex, når de taler om p-piller med deres mor. Måske giver det dig også lidt mere mod på snakken, at du ikke behøver at få de intime detaljer fra skolefesten også…
 • Vær en god rådgiver. Din datter har brug for din hjælp, når hun skal vælge det bedste p-pille-mærke. Det mener 46 % af pigerne – og husk i den forbindelse at fortælle hende, hvis der er tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.
 • Spørg ind til din rolle. Du har måske en idé om, at du skal med din datter til lægen? Spørg hende lige, hvad hun mener – kun en fjerdedel af pigerne og knap en tredjedel af mødrene synes, at mor skal med til lægen.
 • Regn med at du skal betale. Knap halvdelen af de adspurgte mødre oplyser, at være indstillet på at betale for deres døtres p-piller – i hvert fald indtil pigerne er 18 år. Hvad er du?  

Døtre: Sådan tager I snakken

 • Giv din mor en fin hentydning om at hun bør tage initiativ til snakken. I er enige om, at det er hendes ansvar, men måske er hun bange for at opføre sig pinligt? Hjælp din mor, hvis hun er lidt gammeldags.
 • Sæt grænser. 41% af de adspurgte piger synes, at en mor skal respektere, hvis hendes datter ikke har lyst til at tale om prævention. Det er ok, hvis du også har det sådan – bed hende om at tage emnet op en anden dag, og kom gerne med et forslag til hvornår.
 • Din mor behøver ikke vide alt. Bare fordi I skal snakke om prævention, behøver du ikke indvie din mor i alle dine sex-eskapader. Omkring en tredjedel af både døtre og mødre bryder sig generelt ikke om at blande de to ting sammen, og hvis du er enig, så slipper du også for at det bliver rigtig pinligt, når din mor vil være solidarisk og dele et par minder fra hendes egen ungdom med dig
 • Tag imod din mors hjælp. Bed om din mors hjælp til at vælge det bedste p-pille-mærke. Det er en tredjedel af mødrene indstillet på – så mon ikke din mor også gerne guider dig i p-pille-junglen? Og husk i den forbindelse at spørge hende, om der har været tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.
 • Vær ærlig om dine forventninger. Der er flere mødre end døtre, der synes, at mor skal med til lægen. Husk at være ærlig, så din mor ikke tropper op i venteværelset, hvis du ikke ønsker det – eller hvis du faktisk ønsker én at følges med.
 • Få mor til at betale. De fleste piger betaler gerne selv deres p-piller – mens næsten halvdelen af mødrene er indstillet på at betale for deres døtres p-piller, i hvert fald indtil pigerne er 18 år. Hvorfor ikke spørge din mor direkte, om hun vil betale for dig? Det er jo også i hendes interesse, at du ikke bliver gravid endnu, og at du får de bedste p-piller.

Når man overvejer p-piller, skal man ifølge Professor Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet, have følgende med i sine overvejelser: 

Husk hos lægen

 • At få målt blodtryk, hvis brugeren af p-piller er over 25 år.
 • At få en type p-pille med 2. generations gestagen, kombineret med lavest mulig dosis østrogen.
 • At fortælle, hvis nogen i jeres nærmeste familie (forældre, bedsteforældre, søskende) har haft blodpropper, især i en ung alder (under 50 år).

Værd at vide om p-piller

 • Sikker prævention: P-piller er en af de sikreste former for prævention – og er derfor også meget udbredt. P-piller giver 99 % sikkerhed mod at blive gravid, hvis de tages korrekt.
 • Hvem kan tage p-piller: P-piller egner sig bedst til kvinder under 35 år, som ikke ryger eller har forhøjet blodtryk, sukkersyge, migræne, hjertesygdomme, leversygdomme, brystkræft eller har haft blodpropper eller årebetændelse.
 • Risiko for blodpropper: P-piller indebærer en øget risiko for at få blodpropper. Risikoen er dog lav, og at være gravid giver en langt højere risiko for blodpropper end at tage p-piller. Derfor er p-piller stadig en god og sikker præventionsform.
 • Vælg den bedste p-pille: Der findes mange forskellige typer af p-piller, og p-piller opdeles i såkaldte generationer. De piller, der giver lavest risiko for blodpropper, er 2. generations p-piller med gestagenerne norgestimat eller levonorgestrel i kombination med lavest mulig dosis østrogen. Som førstegangsbruger af p-piller er det denne type piller, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.
 • Kend symptomerne: Det er vigtigt at kende symptomerne på en blodprop, hvis man tager p-piller. Kun derved kan man reagere i tide. De primære symptomer på en blodprop i lungen er pludselige brystsmerter og vejrtrækningsbesvær. Oplever man ét eller begge symptomer, skal man kontakte en læge med det samme. 
Sundhed
Konsekvenserne af corona: Flere bliver ramt af angst og depression

Endnu en skyggeside af den lange nedlukning af samfundet viser sig nu. I de første fem måneder af 2021 har 25 pct. flere end i samme periode sidste år gjort brug af deres sundhedsforsikring, fordi de er ramt af angst eller depression. Det viser helt nye tal fra Topdanmark.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling...

Læs mere
Sundhed
I topform på bare fødder

Indimellem kan man glemme, hvor vigtigt det er at passe på fødderne. Ofte er det først, når fødderne gør ondt, at man bliver opmærksom på, hvor vigtige de er – for det er jo dem, der bærer os gennem hverdagen. Heldigvis er der meget man selv kan gøre, for at forebygge problemer med fødderne og få...

Læs mere
Sundhed
Fem myter om modermærkekræft

Ligesom i så mange andre sammenhænge, så florerer der flere myter om modermærkekræft. For at sikre, at mænd og kvinder ikke overser vigtige tegn på denne form for hudkræft, er det vigtigt at alle har styr på, hvad der er fup og hvad der er fakta.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Unge har solariedebut med mor

En ny undersøgelse viser, at 31 pct. af danske unge, der har prøvet at gå i solarium, havde deres debut med mor. Mange solariebrugere er måske ikke klar over den risiko, de løber, men solariebrug er kræftfremkaldende. Og jo yngre man er, desto farligere er det. Læs mere om 5 udbredte myter om...

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Danske unge har europarekord i druk

Mere end fire ud af ti forældre til 15-17-årige, der drikker alkohol, er bekymrede for deres børns alkoholindtag. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Forældrenes bekymring er ikke uden grund. Danske unge har forsat europarekord i druk. Initiativet 'Drukfri Ungdom' mener, at en...

Læs mere
Sundhed
Apotekeren: Slip af med nikotintyggegummiet

Nikotinprodukter som tyggegummi, plaster eller spray er en god hjælp for dem, der gerne vil stoppe med at ryge. Men det er ikke alle, der følger anbefalingen og får trappet ud. Nogle bliver hængende i forbruget af nikotinprodukter længe efter den anbefalede nedtrapningsperiode på mellem 3 og 6...

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Sundhed
Lyst og glæde motiverer os til fysisk aktivitet

Hver dag er vi fysisk aktive på et væld af forskellige måder. Hver femte cykler til og fra job eller uddannelse, hver 10. har fysisk anstrengende arbejde, hver 10. udfører havearbejde flere gange om ugen, og syv ud af ti, deltager mindst fem gange om ugen i forskellige bevægelsesaktiviteter i...

Læs mere
Sundhed
Mulig sammenhæng mellem æteriske olier og krampeanfald

I kosmetik, hud- og hårplejeplejeprodukter, aromaterapi, vaskemidler, i duftlys, diffusere, slik og i naturmedicin. Æteriske olier (eller essentielle olier) er svære at komme udenom. Især blandt såkaldte ’naturprodukter’ anvendes de ofte som aktive ingredienser, der traditionelt anses for at have en...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lykken er ...

Lykken er ...

Guide til at vælge de smukkeste<BR> brudepigekjoler med dine brudepiger

Guide til at vælge de smukkeste
brudepigekjoler med dine brudepiger

Havekrukker

Havekrukker

Billig miljøvenlig strømaftale

Billig miljøvenlig strømaftale

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
05.05.2021

Nye råd til vegetarer, der spiser æg og mejeriprodukter

Altomkost.dk

Fødevarestyrelsen: Sådan får du de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for ... Læs mere


04.05.2021

Nye råd til dig over 65 år: Fokusér på de proteinrige fødevarer og skru ned for det søde, salte og fede

Altomkost.dk

Bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Sådan lyder menuen i nye supplerende kostråd til dig der er over 65 år.... Læs mere


22.04.2021

Brasiliansk variant af coronavirus kan muligvis være i stand til at undvige immunitet

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Et nyt studie med Københavns Universitet indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget. Forskerne konkluderer, at det er sandsynligt, at P.1 er mere smitsom end andre varianter af SARS-Cov2 og at den måske kan undvige... Læs mere


21.04.2021

Modgang i barndommen følger med ind i voksenlivet

Statens Institut for Folkesundhed

En barndom præget af konflikter i hjemmet eller alvorlige økonomiske problemer sætter dybe fysiske, psykiske og sociale spor langt ind i tilværelsen som voksen. Det viser et nyt studie. Læs mere


08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


Arkiv

^