Kategori: Gynækologi

P-pillens historie 

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på kvindeliv som p-pillen.

I maj 1960 godkendte det amerikanske sundhedsministerium salget af en svangerskabsforbyggende pille, et middel, der uden diskussion fik en større indflydelse på det amerikanske end noget andet i historien. I løbet af de næste fem år havde seks millioner amerikanske kvinder gjort pillen til et dagligt ritual. Forandringen var bemærkelsesværdig, for det var verdens første præventionsmiddel, som satte kvinden i stand til at bestemme over sin egen krop.

Ti år før havde forestillingen om, at kvinder kunne tage en pille, nærmest ligesom en aspirin, for at forebygge svangerskab, virket latterlig. Tredive amerikanske stater havde stadig love, der forbød salg af svangerskabsforbyggende midler, og det meste af den medicinske og videnskabelige verden var alt for nervøse til at involvere sig i forskningen af nye former for fødselskontrol.

Det var den da 71-årige kvindesagsforkæmper Margaret Sanger, der hele sit liv havde arbejdet for fødselskontrol, der omsider fandt en forsker, der var villig til at involvere sig i forskningen. Fødselslægen Gregory Pincus manglede bare pengene. Det samme gjorde Margaret, indtil hun fandt sammen med den 78-årige uhyre velhavende Katherine McCormick, der lovede at betale regningerne. Pincus overtalte et medicinalfirma til at løbe risikoen for at sende midlet på markedet, og overtalte ligeledes den højt respekterede katolske, gynækolog John Rock til at lave feltstudierne.

Folkene bag pillen forventede voldsom kritik, da pillen kom på markedet, men der var forbløffende få protester, og millioner af kvinder strømmede til lægen for at få recept på mirakelpillen. Den værste og mest vedholdende kritik kom fra den katolske kirke. John Rock var troende katolik, men han var også overbevist om, at kun et godt sexliv holdt sammen på et ægteskab, og han blev en af p-pillens stærkeste fortalere. Han forsøgte at overbevise den katolske kirke om, at pillen var en form for naturlig svangerskabsforebyggelse og blev fortvivlet, da det ikke lykkedes ham.

Vejen til p-pillen var ikke blevet gennemført uden fejltagelser. I deres hastværk for at få pillen på markedet begik Pingus og Rock nogle fatale fejldispositioner. De lavede massive medicinske forsøg med pillen på kvinder i Puerto Rico uden at fortælle kvinderne om eventuelle bivirkninger. De affærdigede også klager over kvalme, svimmelhed, hovedpine, mavepine og opkastninger som uvæsentlige. Dette hastværk viste sig at blive en alvorlig trussel mod de kvinders helbred, som var begyndt at tage p-pillen i begyndelsen af 1960’erne. Men uagtet helbredsproblemer og bivirkninger, så har p-pillen medført en social revolution, som ingen anden medicinsk landvinding før eller siden har affødt. 

Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni 

Symptomerne på lidelsen vulvodyni er smerter omkring skedeindgangen. Smerten opstår hovedsagligt ved samleje, ved brug af tampon, eller hvis man på anden vis udsætter områderne for tryk eller friktion.

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet 

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Gynækologi
Bakteriel vaginose  

Mellem 10- og 40% af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd. Selvom man vasker sig og skifter trusser adskillige gange om dagen, så hjælper det kun kort.

Læs mere
Gynækologi
HPV-vaccination anbefales til alle under 26  

Hvert år får 15.000 kvinder celleforandringer, 5.000 skal have lavet et keglesnit, 400 får livmoderhalskræft - og 175 dør. Samtidig er en stor del af disse kvinder ikke blevet 40 år.

Læs mere
Gynækologi
Diætisten: Kan kostændringer afhjælpe endometriose? 

Jeg er en 30-årig kvinde, der i en årrække har lidt af meget smertefuld endometriose. Jeg ved at overvægt muligvis øger risikoen for lidelsen, men jeg er normalvægtig. Når jeg skriver, så er det fordi jeg i næsten 2 år nu har forsøgt at blive gravid uden held, og er nu i fertilitetsbehandling. Jeg…

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens 

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens. Det viser sig ved, at der kommer ukontrollerede urindryp ved bl.a.…

Læs mere
Gynækologi
HPV rammer også kvinder i fast forhold  

HPV er et seksuelt overført virus, som 80% danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^