Kalendergaver
Økologisk maling til soveværelset
Skoskab i stål
Akvarel i drømmende farver
Tomater - Sådan!
Redaktionen

Det er lige nu vi skal nyde tomaterne, for det er lige nu de er allerbedst ! Her får du 10 tips til, hvordan du får mest ud af den skønne og sunde grøntsag.


Sådan får du det bedste ud af dine tomater

Det er sæson for tomater - og de friske, saftige, duftende tomater er ikke kun en supernem spise, som kan indgå som ingrediens i alverdens sammenhænge, de røde frugter er også en af de bedste kilder til gode antioxidanter, som gavner dit immunforsvar og beskytter dig mod blodpropper og visse kræftformer.

Så nyd de solmodne tomater i rigelige mængder nu hvor de er allerbedst!

Her får du 10 tips til hvordan du får mest ud af den skønne og sunde tomat ...

  1. Opbevar tomater, som skal spises rå, i en kurv på køkkenbordet. Tomatsmagen udvikler sig bedst ved rumtemperatur. Opbevar ikke tomater i køleskabet. Kulden slår smagen ihjel.
  2. En god, solmoden tomat fortjener at blive forkælet med nykværmet peber, Maldon-salt og et dryp god olivenolie. Løg, purløg, hvidløg og forårløg klæder også tomatsmagen rigtig godt.
  3. Sukker klæder de lidt syrlige tomater. Et drys på en ret fremhæver smagen. Brug æbleeddike og honning til dressinger.
  4. Brug en kniv med grillskær, når du skal skære en tomat i skiver.
  5. I salatskålen er det bedst at undgå tomatkernene, som bare fortynder dressingen. Skær tomaten i både og fjerne kernehuset med et snuptag med en kniv.
  6. Når du skal fjerne kernener i en masse tomater, f.eks. til tomatsauce, er her en god ide: Fyld en stor skål eller et stort fad med vand. Tag en moden tomat i hånden og kram den forsigtigt, men fast under vandet, til tomaten knuses, og kernener sprøjter ud.
  7. Kassér ikke overmodne tomater. De er suværene til supper og saucer, i en fond eller i en gryderet.
  8. Læg grønne, umodne tomater i en brun papirpose sammen med modne bananer eller evt. anden moden frugt. Så bliver tomaterne røde, og du kan forlænge sæsonene en anelse.
  9. Om vinteren, når tomaterne hverken dufter eller smager godt, anbefales at bruge dåsetomater eller soltørrede tomater.
  10. Flå skindet af tomaterne, før de kommer i en gryderet, hvis du har tid.


Tomaten er en meget mager frugt, som er rig på indholdet af antioxidanter og C-vitamin. Tomatens fantastiske smag og aroma dannes af sukkerstoffer i kombination med citronsyre, andre organiske syrer og en mængde komplekse aroma- og smagsforbindelser. Aroma- og smagsstofferne dannes i tomaten fra det tidspunkt, hvor den begynder at få farve og modnes. Efter tomaten er plukket dannes der ikke flere aromastoffer. Sukkerindholdet stiger dog stadigvæk efter plukning, men ikke til samme niveau, som hvis tomaten var plukket fuldmoden. Højeste koncentration af alle smagsstoffer fås ved plukning når tomaten er fuldmoden.

Kilde: Køkkendagbogen - af Anette Eckmann og Gartner Toftegaard

Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Romkugler - En lækker, lille mundfuld

Mens vi venter på, at det bliver tid til hjemmebagte julesmåkager, så kan kan jo nyde disse små, tænderløbende lækre romkugler. Uhmmm!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Nu skal dejen til honninghjerter forberedes

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Læs mere
Efterår
Populære pastinakker og persillerødder

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krydret græskarsuppe med sprøde kikærter

Med det smukke Hokkaido græskar i sæson, bringer vi en nem opskrift på den lækreste, krydrede græskarsuppe udarbejdet af Anne Hjernøe og Ditte Ingemanns.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kogebøger - Bestsellere & nye udgivelser

Bag tidens bestsellere og nye bogudgivelser om sund kost og med skønne opskrifter, står en lang række anerkendte, inspirerende kokke og sundhedseksperter.

Her finder man bøger fra blandt andet Jane Faerber, Ann-Christine Hellerup Brandt, James Morton, Karina Baagø og Anne Van Der Merwede, der...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble

Fra Camilla Plums smukke opskriftsamling 'Abracadabra - 1001 ret' bringer vi her opskriften på en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt til dessert - eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid. Den smukke og duftende frugtsalat kan spises som der er, den holder sig frisk i...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk æbletærte

Blandt alle de dejlige æblekager der findes, må den franske 'Tarte Aux Pommes', være den ultimative. Fyldt med søde æbler og marcipan, og glaseret med abrikosmarmelade, får man den herligste smagsoplevelse på det franske søde køkken.

Løber tænderne i vand?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Drikkeglas Rivièra Maison

Drikkeglas Rivièra Maison

Vinglas 'Ball' House Doctor

Vinglas 'Ball' House Doctor

Skål - By Room

Skål - By Room

Shopping Nyheder
Er du også vild med sildeben?

Er du også vild med sildeben?

Mød det smukke Richmond-spisebord

Mød det smukke Richmond-spisebord

Køkken – sådan får du indrettet <BR>drømmekøkkenet

Køkken – sådan får du indrettet
drømmekøkkenet

Interdesign

Interdesign

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
^