Camilla Plums Panforte di Siena

Camilla Plums Panforte di Siena 

Måske har du smagt den herlige italienske dessertkage 'Panforte di Siena', men kender du også til kagens oprindelse?
Her fortæller Camilla Plum om kagen, der er så gammel, at myterne omkring opskriftens oprindelse har udviklet sig til det eventyrlige. Den mest kulørte af historierne handler om en nonnes oplevelse i et spisekammer i en klosterkælder i Toscana i 1200-tallet.

Historien om oprindelsen af Panforte di Siena 

"Italienske korsriddere havde forsynet klosteret med delikatesser fra det hellige land; mandler, krydderier og sukker" fortæller Camilla. "Men en morgen finder nonnen det hele i et syndigt rod på gulvet i klostrets underjordiske spisekamre. Rotter havde splittet det hele ad, og rodet det sammen. Men det ville jo være syndigt at smide guds gode gaver ud, så efter at gud havde placeret tanken i hendes hoved, satter hun hele balladen over ilden. Det bliver en klistret masse, så hun hælder mel i, og ender med - under den guddommelige indflydelse - at komme det hele i ovnen. Nu blev det så først for alvor syndigt, for det både så ud, og duftede så dejligt. En sort kat smygede sig om hendes ben og opfordrede hende til at smage på sagerne, men da hun var klar over at sorte katte ikke kunne tale, og at det derfor måtte være fanden selv, fik katten den kogende karamelkage hæld ud over sig. Han forsvandt i en røgsky som det sig hør og bør for djævle. Men det ville en kat nok også, hvis den blev overhældt med kogende karamel. Nuvel, priorinden ankom og de to blev enige om at smage på det der sad tilbage i stegepanden med den betimelige undskyldning, at alt hvad der kan overkomme selve djævelen, dybest set må være en gave fra gud."

Hvorvidt overjordiske kræfter spillede ind i tilblivelsen af 'Panforte di Siena' er usikkert, men det smager sådan, siger Camilla.
"Kagen er i hvert fald udviklet engang i den tidlige middelalder i begejstring over nye krydderier fra østen og det hellige land, mandler som maurerne havde plantet på Sicilien, sukat og pomeranser der var kommet fra Kina. Dadler var også nye, og det hele det blev kombineret med de tørrede frugter man havde i forvejen, figner, rosiner, syltede melonskaller."

Honning og mandler

Panforte har som resten af middelalderens mad et umiskendeligt maurisk/arabisk præg, der er ikke langt til alle de søde honningdryppende mandelkager, der stadig er søjlerne i det arabiske kagetempel, fortæller Camilla.
"Oprindeligt hed det Pan Peppato, pebret brød, og peber skal der stadig i. Efterhånden som nye frugter, krydderier og hvidt sukker blev tilgængeligt har opskriften udviklet sig i flere retninger. Den findes nu både 'en Margarita', som er lys, og den vi kender bedst, 'en Nero', som er med bittermandler og chokolade samt et antal varianter ind imellem. Og så denne her, som jeg har pimpet op med både rosenvand og tørrede rosenknopper."

Opskriften er uden chokolade og kanel, men begge dele kan snildt tilføjes.

Krydderier og tørret frugt efter smag og behag

Panforte er en meget, meget nem kage at lave selv, og mængden af både krydderier og tørret frugt, kan varieres.
"Sukat, kandiseret pomerans eller appelsin er essentiel, og mandler og hasselnødder ligeså, men om vil bruge dadler, tørrede abrikoser, tranebær, tørrede kirsebær, cocktailbær, kandiserede kvanstilke, syltet ingefær, amarenakirsebær, figner eller hvad man ellers kan finde frem, er helt op til én selv. Jeg sætter selv grænsen ved blåbær og tørrede bananer, men man skal ikke være puritansk" siger Camilla og deler her opskriften på en 'Panforte di Siena' i en endnu mere arabisk og forførende version med tørrede rosenblomster og rosenvand.

Panforte di Siena med roser

"At kalde Panforte for 'kage' er helt og holdent misvisende. Panforte er meget mere konfekt, og af  opskriften her, får man 20 små stykker, som er rigeligt, hvis man skal have 20 personer til kaffe." 

Form: Almindelig springform 22 cm i diameter til 2,5 cm tykt lag Panforte.

Ingredienser:

  • 100 g smuttede mandler
  • 4 meget fint revne bittermandler *
  • 100 g hasselnødder eller valnødder 
  • 100 g hvedemel
  • 100 g kandiserede /syltede orangeskaller
  • 100 g sukat
  • 100 g berberisbær
  • 125 g honning
  • 125 g rørsukker
  • 6 kryddernelliker
  • 2 spsk tørrede knuste rosenblomster 
  • 1 tsk. knust, hvid peber
  • 1 tsk. hel, knust koriander
  • En knivspids stødt muscatblomme
  • Revet gul skal af en citron og en mandarin eller appelsin
  • 2 spsk. rosenvand 
  • en pakke spiseligt rispapir

Opskrift:

  • Smør formen med smør, og fór den med rispapir. Istedet for rispapir, kan evt. fores med tynde is-vafler, eller smørsmurt bagepapir
  • Rist nødder og mandler, i hver sin lille form ved 130 C. i ovnen til de dufter ristet. Hold godt øje, det må ikke branke.
  • Hak frugten groft. Kog honning og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet, rør rosenvand i.
  • Bland krydderierne i melet, og så med al frugten.
  • Hæld sukkerblandingen over og bland meget grundigt.
  • Tryk dejen ned i formen i et jævnt lag.
  • Bag ved 150 grader i 35 min.
  • Køl lidt af, tag kagen ud af formen og drys med flormelis.
  • Vent med at skære af den til den er kold.
  • Kagen holder sig frisk i en plasticpose i køleskabet i månedsvis.

* Bittermandler indeholder stoffet 'amygdalin', som giver mandlen den karakteristiske marcipansmag. Stoffet, som er et forstadie til blåsyre, er et naturligt giftstof og må derfor kun anvendes i små mængder som smagforstærker.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^