Lanterner fra Rivièra Maison
Bestik Broste Copenhagen
JBS of Denmark Bamboo Collection
Ibu Jewels
Fuldkorn
Redaktionen

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise fuldkorn - men det allervigtigste ved fuldkorn er, at det giver brødet god krumme og masser af smag.

Når fuldkorn fremhæves som en vigtig del af kosten, skyldes det at undersøgelser viser, at personer, som spiser meget fuldkorn, har lavere risiko for overvægt, type 2 diabetes samt hjerte- og kredsløbssygdomme. Samtidig er fuldkornsprodukter rige på en række vigtige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kostfibre og plantesterolier. Derfor lyder Sundhedsstyrelsens anbefalingerne på minimum 75 gram fuldkorn dagligt.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan være både hele kerner og mel eller flager, hvor alle dele af kernerne inklusiv klid og kim er bevaret under formalingen. Definitionen dækker frø fra græsfamilien, som grundlæggende har den samme anatomiske opbygning: Rug, havre, hvede, byg, brune ris og vilde ris, hirse og majs. For at kunne kaldes et fuldkornsprodukt bør mel og gryn bestå af 100% fuldkorn, mens der bør være mindst 35% fuldkorn i brød og mindst 55% i morgenmadsprodukter, knækbrød og pasta.

Fuldkorn er ikke kedeligt

Fuldkorn behøver bestemt ikke være kedeligt. De fleste dagligvarebutikker byder på et stort udvalg af fuldkornsprodukter blandt andet brød, pasta, fuldkornsris og morgenmadsprodukter. Og så kan man jo også bage skønt fuldkornsbrød derhjemme. Her får du opskriften på skønne minirugbrød, som både kan nydes som snack, være en vigtig del af madpakken, men som også er gode som morgenbrød med brombærmarmelade på!

 

Opskrift: Minirugbrød

Ingredienser:

  • 3 dl skårne rugkerner
  • 3 dl kogende vand
  • 1 flaske (3 1/3 dl) mørkt hvidtøl
  • 50 g gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 3 ½ dl hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 1 kg groft rugmel

Sådan gør du:

  • Lad rugkernerne trække 1 time i det kogende vand.
  • Tilsæt øl og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer.
  • Ælt rugmel i lidt efter lidt, dejen bliver fast - så brug hænderne.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Beklæd en bradepande (ca. 34 x 40 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en træspatel dyppet i koldt vand.
  • Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  • Skær dejen igennem 4 gange på den korte led og 7 gange på den lange - i alt 40 minirugbrød.
  • Pensl med smeltet smør og drys evt. sesam, græskarkerner eller solsikkekerner over brødne.
  • Sæt rugbrødene nederst i en kold ovn, indstil på 200° og bag minirugbrødene ca. 40 min.
  • Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 10 min.
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Her i juni blomstrer hylden, og med de duftende blomsterskærme kan man fremstille den dejligste hyldeblomstsaft. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk. Vi bringer opskriften på hyldeblomstsaft her.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Vegetarisk Hverdag: Vegetarisk i aften?

Man behøver ikke være erklæret vegetar for at dyrke det vegetariske køkken og begejstres over de store smagsoplevelser, der følger med. Som madskribent Camilla Skov skriver i sin nye bog, så er vegetariske, kødfrie retter for alle og kan nydes både som del af et rent vegetarisk måltid, men også...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstavelig forstand - at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter, men de lange stængler er også ganske velegnet, når de serveres som kompot til f.eks. grillet kød og fjerkræ. Her får du opskrifter på rabarberkompot og spinatfrikadeller, som fx...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte - Syrligt møder sødt!

Det er sæson for rabarber, der kan nydes i kompot - eller som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan, og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis. Kagen er fuld af smør, sukker og mandler - og kan således ikke rigtig anbefales til dem, der gerne vil...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hummus med skvalderkål

For haveejere er skvalderkål en pestilens, fordi den breder sig uhæmmet. Samtidig er skvalderkål så svær at få bugt med, at haveeksperter opfordrer til, at den graves op med rod.

Men skvalderkål er ikke kun ukrudt. Faktisk har den grønne urt en rigtig fin, krydret og let syrlig smag, der minder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag

Fredag den 8. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare. De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og i år har Fuldkornspartnerskabet udviklet en opskrift, på de...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grøn pesto

I dagligvarebutikkerne finder man et stort udvalg af pesto, men den hjemmelavede med frisk basilikum, slår dem alle. Her får du den nemme opskrift på den lækreste grønne pesto til pastaen, salaten, sommerfisken, sandwichen eller bare på et stykke frisk foccacia.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hollandaisesauce

Asparges - både grønne og hvide - smager vidunderligt med en hjemmelavet hollandaisesauce.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Velourpolstret stol House Doctor

Velourpolstret stol House Doctor

Skoreoler - Flere størrelser

Skoreoler - Flere størrelser

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
^