Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness - bevidst nærvær', som blandt andet byder på værktøjer, der kan hjælpe med at håndtere handlingslammende selvkritik.

Træt af at føle dig 'mellemtilfreds'?

Når din indre kritiker raser, kommer vi ofte til at leve et 'mellemtilfreds' liv, forklarer stressekspert Birthe Buhl. Den får nemlig alt for ofte lov at begrænse os i vores handlinger og slukke vores drømme, fortæller hun:

"For mange af os sker der dét, at vi helt ubevidst kommer til at følge med vores negative og selvkritiske tanker. Vi gør dem til vores sandhed, og på den måde bliver de ofte styrende for vores handlinger. Når din indre kritiker fortæller dig, at de andre på yogaholdet vil kigge skævt til dig, hvis du tropper op, helt ny og uøvet, så kan det ende med at være dét, der afholder dig fra starte op på holdet i det hele taget. På den måde bliver din indre kritiker din egen værste fjende," siger hun.


Selvkritik og ubevidste valg

Lader vi os føre rundt i manegen af de negative tanker, og sidder vi fast i en eller flere slags negative sindsstemninger, kommer vi lettere til at reagere automatisk, og vi gør os ikke klart, om vi får taget bevidste valg, fortæller Birthe Buhl:

"Bliver man nu overmandet af den selvkritiske tanke, at man slet ikke slår til på jobbet, så vil den naturlige reaktion - og ofte helt ubevidste flugt - for mange være at indlede et arbejdsraseri til langt ud på aftenen. Og mens vi febrilsk tjekker mails og forbereder os langt ud over, hvad vi egentlig har lyst til, glemmer vi måske helt dét, som er vigtigst for os. Nærværet med vores børn, familie, kærester og venner" siger hun.

Når vi bliver revet med af de selvkritiske tanker om, at jeg er ikke god nok, smuk nok, klog nok og så videre, har vi en tendens til at forsøge at flygte væk fra de ubehagelige følelser og tanker, forklarer stresseksperten. Måske åbner vi en flaske rødvin, spiser kage eller chokolade eller sætter os til at se serier i timevis, så uroen, ubehaget og selvkritiske tanker forsvinder. Det virker også på den korte bane, men de negative tanker og følelser vender hurtigt tilbage.

Lader vi de selvkritiske tanker være styrende, og identificerer vi os med tankerne, kommer vi let til at handle uhensigtsmæssigt, og vi bliver samtidig langt mere sårbare i forhold til at udvikle stress, angst eller depression, fortæller Birthe Buhl. 

Mindfulness meditation og selvkritik

For ikke at lade sig diktere af selvkritikken, er det ifølge Birthe Buhl vigtigt at huske, at tanker bare er tanker. For først når vi registrerer den selvkritiske tanke - når vi erkender, at den er der, og at det er okay - vil vi kunne slippe den hurtigt igen og flytte vores opmærksomhed tilbage til nuet. Mindfulness handler ikke om at stoppe de negative og selvkritiske tanker, men om at forholde os anderledes til dem, så vi bedre kan tage bevidste valg og gøre livet mere meningsfuldt, forklarer hun:

"Det er helt naturligt at have bekymringstanker, at være nervøs og optaget af, hvad de andre mon tænker om dig. Men du er ikke dine tanker, og først med accepten og erkendelsen af det, bliver det nemmere at holde den indre kritiker i kort snor, så den ikke begrænser dig i at gøre det, som netop giver dig mening og livskvalitet."

Netop mindfulness meditation og teknikkerne i appén er ifølge Birthe Buhl vigtige for at kunne slutte fred med en alt for dominerende indre kritiker:


"Mindfulness meditation hjælper os med lære og registrere vores egne tankemønstre. Måske benytter du dig af en øvelse, hvor du har hele din opmærksomhed og dit nærvær på åndedrættet. Når der så i løbet af meditationsøvelsen pludselig dukker en tanke op, bliver det nemmere for dig at registrere den uden fordømmelse - give slip på tanken og rette opmærksomheden tilbage til nuet. Mindfulness meditation handler ikke om at fjerne de negative tanker men om at forholde sig til dem på en ny måde, så de ikke får lov at styre vores valg og slukke vores drømme," siger hun.


Øver du dig i at blive mere opmærksom på at tanker bare er tanker, gør du dig samtidig i stand til at kunne kategorisere dem, så du med tiden kan forholde dig mere reflekterende til dine tankers påvirkning.

"Pludselig vil du forstå, at tankerne er som skyer på himlen. De kommer og går, nogle er store, andre er små, nogle er lyse og andre er mørke. Og får du en selvkritisk tanke, vil du måske kunne sige til dig selv, 'okay, det var da vist en bekymringstanke. Den må gerne være der, men nu må jeg hellere vende opmærksomheden tilbage til nuet" siger hun.

App'en 'Mindfulness - bevidst nærvær' kan downloades fra Apple App Store og Google Play, hvor man får adgang til en gratis guidet bodyscan. Yderligere 7 timers lydfiler koster 79 kroner.

Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens…

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
^