Kategori: Diætist

Spis lige brød til ...

Spis lige brød til ... 

Kostkompagniet skriver: Brød er en fast bestanddel af danskernes kostvaner. I modsætning til andre folkeslag har danskerne stort set altid spist rugbrød, men hvedebrødets udbredelse op gennem 80érne har skubbet rugbrødet i baggrunden.

Brødmarkedet er i en konstant udvikling, og overgangen mellem de forskellige brødtyper - hvede- og rugbrød - er i dag mere flydende. Hvedebrødet bliver til en vis udstrækning grovere og mere fiberrigt, mens rugbrød bliver finere og tilsættes forskellige andre kernetyper.

Men denne ændring i danskernes brødvaner har stor indflydelse for vores indtag af kostfibre og gør at vi på denne bekostning i dag får færre kostfibre end tidligere. Brød er en vigtig fiberkilde og giver både opløselige- som uopløselige kostfibre. Fiberrig kost har en række gavnlige virkninger, der bl.a. kan modvirke forstoppelse, sænke kolesteroltallet og stabilisere blodsukkeret.

Kostfibrene som vi naturligt finder i vores brød kommer især fra kornkernens yderste skaldele. Det er også i de yderste skaldele at de fleste vitaminer og mineraler befinder sig. Brød, som det gode danske rugbrød, der er bagt på fuldt udmalet mel, dvs. hvor alle skaldele indgår i melet, har et højere fiber- vitamin- og mineralindhold end, det klassike hvedebrød der er bagt på mel med få skaldele. Kostfiberindholdet i rugbrød er typisk på ca. 8-10 g kostfibre/100g, hvorimod det i franskbrød og andre hvedebrød er ca. 3 g kostfibre/100 g.

Brød indeholder altid lidt naturligt fedt fra kornet og er med til at give brødet en saftig og blød konsistens. I nogle brødtyper er fedtindholdet højere pga. brug af olieholdige kerner. Men rugbrød med solsikkekerner og hørfrø er ikke nogen fedtbombe. Det viser sig nemlig at en stor del af fedtet fra disse kerner ikke optages. Man kan derfor sagtens spise rugbrød med fedtholdige kerner uden at være bange for tage på. Rugbrød er godt, så spis bare det, du bedst kan lide – også selvom der er mange kerner i.

Det sunde brød er således det, som indeholder flest vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre.

Hvad nu, hvis ikke man er til rugbrød og bedst kan lide det lyse brød!

Mange tror, at kostfibre kun findes i de grove brødtyper, eller de brødtyper med en mørk farve.
Men det er desværre ikke tilfældet i teknologiens Danmark. Et brødprodukt kan sagtens hedde ”grovbrød” eller ”grovtoast” uden at have et højt indhold af kostfibre. Tillige kan man også snyde med brødets farve, ved at tilsætte kulør så brødet ser mørkere ud. Men alt dette ændrer ikke på kostfiberindholdet!
Heldigvis har nye kostfibertyper i dag gjort det muligt at fremstille hvedebrød med et højt kostfiberindhold, svarende til indholdet i rugbrød.
Man kan således købe både toast- og sandwichbrød og lyse boller med et fiberindhold på 8-9 g kostfibre/100 g.

”Levebrød”-serien/ Schulstad
Fiberboller, Havreboller : 8 g kostfibre/100 g
Yoghurt Sandwich og Rug Sandwich : 8 g kostfibre/100 g

Coop/ Schulstad:
Fiber-Hvedeboller : 9 g kostfibre/100 g

Endvidere findes der en række forskellige grovtoast-produkter fra både Schulstad og Kohberg, som produceres til de forskellige fødevare butikker. Fælles går de oftest under betegnelsen:

Grovtoast: 5 g kostfibre/100 g

Alle brødtyper kan indgå i en sund kost. Det er spørgsmål om variation og balance.
Rugbrød og hvedebrød/boller med højt fiberindhold er især velegnet til morgenmad og frokost, mens det fiberfattige hvedebrød rent smagsmæssigt passer bedre som tilbehør til aftensmaden, hvor grøntsagerne har sørget for leveringen af kostfibrene.

Brød skal først og fremmest være noget man spiser af lyst og ikke af pligt.

<link https: www.aarstiderne.com>Hos Årstiderne kan du bestille en "brødpose" som hver uge indeholder varierende brødtyper

Rugbrød er godt nok
Diætist
Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Læs mere
At spise ude
Diætist
At spise ude 

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
At snyde chokoladetrangen!
Diætist
At snyde chokoladetrangen! 

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Fedt på balder og lår
Diætist
Fedt på balder og lår 

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Slank med æg
Diætist
Slank med æg 

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Vægtforøgelse efter vægttab
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab 

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Vægttab og trivsel
Diætist
Vægttab og trivsel 

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Få overblik over vægt og kostvaner
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner  

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Nutella vs. Ost
Diætist
Nutella vs. Ost  

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Æggekur
Diætist
Æggekur 

En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^