Kategori: Diætist

Rugbrød er godt nok

Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Her i diætist-klinikken afspejler det sig ved, at mange folk med stolthed nævner, at de har fundet rugbrød på den eller den fedtprocent. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at vælge udenom kernerne, når man har valgt at tabe sig målrettet ved hjælp af en proteinrig kostplan.

For det første: nogle kerne-brød indeholder blot kerner fra rug. Det er klart, at rugkernens kalorieindhold bliver hverken højere eller lavere, fordi man maler kornet. Så fuldkornsrugbrød med rugkerner i er der slet ikke nogen grund til at se skævt til.

Men hvad så med solsikkekernerne, det må jo være dem, som er årsag til miseren. Jeg har været i supermarkedet og undersøgt hele sortimentet af rugbrød. Det viser sig, at i den lave ende af skalaen ser man et kalorieindhold i rugbrød på 180 kalorier pr 100 gram. Og i den høje ende ligger de på 230 kalorier. I øvrigt er det ikke sådan, at kalorieindholdet er proportionalt med kerneindholdet (heller ikke indholdet af solsikkekerner).

Differencen på 50 kalorier pr 100 gram betyder, at i en dags kost, som følger Kostkassens dagskostforslag, vil det føre til en øgning af det samlede energiindhold med 25 – 50 kalorier, såfremt man vælger det dyreste rugbrød i stedet for det billigste. I forhold til dagskostforslagenes samlede energiindhold betyder det en øgning på 1 %. Så man kan roligt sige, at solsikke-fokusering befinder sig på den gale side af petitesse-grænsen.
Eller sagt på en anden måde, hvis man har kendskab til et kerneholdigt rugbrød, som smager himmelsk, så skal man ikke forsage det for vægttabets skyld.

Men hvorfor er der så nogle, også autoriserede diætister, som tillægger de solsikkekerner en betydning?
Hvis man laver kostplaner, der ikke er specielt proteinrige, så kan der eventuelt være mange skiver rugbrød i en dagskost, og så løber differencen selvfølgelig op i en større sum.

At spise ude
Diætist
At spise ude 

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
At snyde chokoladetrangen!
Diætist
At snyde chokoladetrangen! 

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Fedt på balder og lår
Diætist
Fedt på balder og lår 

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Slank med æg
Diætist
Slank med æg 

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Vægtforøgelse efter vægttab
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab 

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Vægttab og trivsel
Diætist
Vægttab og trivsel 

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Få overblik over vægt og kostvaner
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner  

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Nutella vs. Ost
Diætist
Nutella vs. Ost  

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Æggekur
Diætist
Æggekur 

En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...

Læs mere
Silica skade huden
Diætist
Silica skade huden 

Kan kosttilskuddet Silica skade huden?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^