Kategori: Diætist

Rugbrød er godt nok

Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Her i diætist-klinikken afspejler det sig ved, at mange folk med stolthed nævner, at de har fundet rugbrød på den eller den fedtprocent. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at vælge udenom kernerne, når man har valgt at tabe sig målrettet ved hjælp af en proteinrig kostplan.

For det første: nogle kerne-brød indeholder blot kerner fra rug. Det er klart, at rugkernens kalorieindhold bliver hverken højere eller lavere, fordi man maler kornet. Så fuldkornsrugbrød med rugkerner i er der slet ikke nogen grund til at se skævt til.

Men hvad så med solsikkekernerne, det må jo være dem, som er årsag til miseren. Jeg har været i supermarkedet og undersøgt hele sortimentet af rugbrød. Det viser sig, at i den lave ende af skalaen ser man et kalorieindhold i rugbrød på 180 kalorier pr 100 gram. Og i den høje ende ligger de på 230 kalorier. I øvrigt er det ikke sådan, at kalorieindholdet er proportionalt med kerneindholdet (heller ikke indholdet af solsikkekerner).

Differencen på 50 kalorier pr 100 gram betyder, at i en dags kost, som følger Kostkassens dagskostforslag, vil det føre til en øgning af det samlede energiindhold med 25 – 50 kalorier, såfremt man vælger det dyreste rugbrød i stedet for det billigste. I forhold til dagskostforslagenes samlede energiindhold betyder det en øgning på 1 %. Så man kan roligt sige, at solsikke-fokusering befinder sig på den gale side af petitesse-grænsen.
Eller sagt på en anden måde, hvis man har kendskab til et kerneholdigt rugbrød, som smager himmelsk, så skal man ikke forsage det for vægttabets skyld.

Men hvorfor er der så nogle, også autoriserede diætister, som tillægger de solsikkekerner en betydning?
Hvis man laver kostplaner, der ikke er specielt proteinrige, så kan der eventuelt være mange skiver rugbrød i en dagskost, og så løber differencen selvfølgelig op i en større sum.

De nye dadler
Diætist
De nye dadler 

Dadler er ikke mere, hvad dadler var engang. Julens aflange ovale æsker med et dobbelt lag af klæbrige frugter, med den hvide uduelige plasticgren i midten.

Læs mere
Chokolade - jo mørkere, jo bedre??
Diætist
Chokolade - jo mørkere, jo bedre?? 

Forleden dag talte jeg med en ny klient, som forklarede, at hun med omhu indkøbte noget specielt chokolade, som nærmest var sort i kuløren, fordi hun mente det var mindre fedende ...

Læs mere
Sødemiddelet
Diætist
Sødemiddelet 

En læser vil gerne skære ned på sukkeret i kosten, men vil gerne undgå sødemiddelet aspartam. Diætist Lene Bank Mathiesen besvarer brevkassen...

Læs mere
Rygestop og ekstra kilo
Diætist
Rygestop og ekstra kilo 

I forbindelse med rygestop er hun begyndt at løbetræne for at slippe for ekstra kilo, men hun har alligevel taget på, skriver hun til diætist Lene Bank Mathiesen..

Læs mere
Konstant småspiseri
Diætist
Konstant småspiseri 

Ditte elsker mad, men er træt af sin konstante småspiseri og spørger Diætist Lene Bank Mathiesen hvordan hun kan få styr på sulten..

Læs mere
Kost quiz´sen
Diætist
Kost quiz´sen 

Kan du score 13 rigtige?

Læs mere
Fedtstof
Diætist
Fedtstof 

Fra tid til anden er der mayonnaise med i Kostkompagniets opskrifter, og i forlængelse af det bringer vi i denne uge en bytteliste der på forhåbentlig pædagogisk vis, viser hvordan man kan jonglere mellem forskellige slags fedtstoffer...

Læs mere
Smørbare oste
Diætist
Smørbare oste 

Efterhånden er der en del forskellige smørbare oste, som har et passende kalorieindhold, i forhold til vægttab.

Læs mere
Is, fedt og snyd
Diætist
Is, fedt og snyd 

Kostkompagniet skriver:Tilsyneladende er det fristende at spinde guld på det faktum at folk tror, at fedtfattig betyder ”egnet til vægttab”.

Læs mere
Stegning af kød i fedt og olie er OK
Diætist
Stegning af kød i fedt og olie er OK 

Det har altid været god latin, at når man skal stege et stykke kød, så skal fedtstoffet doseres så sparsomt som muligt, for at det kan ende med at være en del af et sundt måltid.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger

Kategori: Diætist

Rugbrød er godt nok

Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Her i diætist-klinikken afspejler det sig ved, at mange folk med stolthed nævner, at de har fundet rugbrød på den eller den fedtprocent. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at vælge udenom kernerne, når man har valgt at tabe sig målrettet ved hjælp af en proteinrig kostplan.

For det første: nogle kerne-brød indeholder blot kerner fra rug. Det er klart, at rugkernens kalorieindhold bliver hverken højere eller lavere, fordi man maler kornet. Så fuldkornsrugbrød med rugkerner i er der slet ikke nogen grund til at se skævt til.

Men hvad så med solsikkekernerne, det må jo være dem, som er årsag til miseren. Jeg har været i supermarkedet og undersøgt hele sortimentet af rugbrød. Det viser sig, at i den lave ende af skalaen ser man et kalorieindhold i rugbrød på 180 kalorier pr 100 gram. Og i den høje ende ligger de på 230 kalorier. I øvrigt er det ikke sådan, at kalorieindholdet er proportionalt med kerneindholdet (heller ikke indholdet af solsikkekerner).

Differencen på 50 kalorier pr 100 gram betyder, at i en dags kost, som følger Kostkassens dagskostforslag, vil det føre til en øgning af det samlede energiindhold med 25 – 50 kalorier, såfremt man vælger det dyreste rugbrød i stedet for det billigste. I forhold til dagskostforslagenes samlede energiindhold betyder det en øgning på 1 %. Så man kan roligt sige, at solsikke-fokusering befinder sig på den gale side af petitesse-grænsen.
Eller sagt på en anden måde, hvis man har kendskab til et kerneholdigt rugbrød, som smager himmelsk, så skal man ikke forsage det for vægttabets skyld.

Men hvorfor er der så nogle, også autoriserede diætister, som tillægger de solsikkekerner en betydning?
Hvis man laver kostplaner, der ikke er specielt proteinrige, så kan der eventuelt være mange skiver rugbrød i en dagskost, og så løber differencen selvfølgelig op i en større sum.

Shopping
^