Fra tid til anden er der mayonnaise med i Kostkompagniets opskrifter, og i forlængelse af det bringer vi i denne uge en bytteliste der på forhåbentlig pædagogisk vis, viser hvordan man kan jonglere mellem forskellige slags fedtstoffer og smagsdannere.
Ordet ”fedtstof” er måske det mest udskældte i ernæringsdebatten gennem de sidste 10 år. Til tider har man nærmest fået det indtryk, at der kun kan være én grund til overvægt, og det er umådehold med fedtet. Men, som vi også før har været inde på i denne her spalte, så er der andre kalorie-koncentrerede fødeemner end de fedtholdige, nemlig det kulhydratrige (sukker, brød, pasta, ris m.m.).
Jeg vil nødigt fremføre argumentet, at ”noget fedtstof skal man jo have”, af den simple grund, at jeg endnu aldrig er stødt på fænomenet essentiel fedtsyre-mangel. Men sandt er det jo, at den menneskelige organisme faktisk har behov for at få tilført - om end meget små mængder af - fedtstof.
Hvad der tæller mere i vægttabssammenhæng er, at man ikke bare skal kunne holde sin kostplan – man skal også kunne holde den ud!
Vores filosofi er netop, at der skal jongleres med kalorierne på kryds og tværs. En mangfoldighed af smagsbilleder kan skabes indenfor den samme kalorieramme – og de behøver ikke at være aldeles fedt-barberede.
I et almindeligt dagskostforslag fra Kostkompagniet findes der to teskefulde fedtstof i aftensmåltidet, både til manden og til kvinden. Det giver 180 kalorier i alt, når man skaber en opskrift til to mennesker. For 180 kalorier kan man få en vis mængde af de kendte smagsdannere, som det kan ses af nedenstående liste.
Pesto: 35 gram
Ægte mayonnaise: 25 gram
Let mayonnaise: 35 gram
Helt let mayonnaise (f.eks. 5%): 140 gram*
Enhver olie: 20 gram
Margarine 25 gram
Smør: 25 gram
Minarine: 45 gram
Avocado: 90 gram
Nødder: 25 gram
Solsikkekerner: 25 gram
Sesamfrø: 30 gram
Hørfrø: 35 gram
Piskefløde: 0,5 dl
Fløde 13: 1,2 dl
Sødmælk: 2,8 dl
Cremefraiche 38: 0,5 dl
Cremefraiche 18: 0,9 dl
Cheasy fraiche 9%: 1,6 dl
Det ser naturligvis meget ”diæt-agtigt” ud, når der oplyses hvilket eksakt antal gram, der netop svarer til de 180 kalorier, i stedet for de mere venlige husholdningsmål (teskeer osv.). Problemet er bare, at med disse højkoncentrerede fødeemner bliver nøjagtigheden hurtigt alt for lille. Generelt kan man regne med, at en teske af noget som er flydende vejer 5 gram, mens noget der er fast ligger på 7 gram pr teske. Men der er undtagelser, både på grund af forskellighed hvad angår vægtfylde, men også fordi at nogle fødeemner har fysiske egenskaber, der gør at det ikke kan pakkes tæt.
Eksempelvis hakkede nødder, det vil betyde en hel del hvor finthakkede de nu er, for hvor meget en spiseskefuld kan rumme.
Når alt tages i betragtning, må man konkludere, at det faktisk er vanskeligt at undvære en ordentlig vægt. (Én som kan se forskel på 5 og 10 gram).
Vores metode til at lave kostplaner er ikke at fiksere f.eks. kalorier fra fedt på et bestemt niveau.
Der gælder kun et princip: det samlede antal af kalorier har et loft. Ombytningslisten kan bruges som et redskab, hvis man selv vil danne nye opskrifter ud fra de tidligere opskrifter.
Kategori: Diætist
