Kategori: Diætist

Ost er ikke farligt

Ost er ikke farligt 

Der er mange, som har droppet osten fuldstændigt, selv om de holder meget af ost. Forklaringen som angives er, at ”det er uhyggelig fedt, og helt uforeneligt med vægttab”.

Eller også har man omskiftet osten til en særdeles fedtfattig variant, som knap nok smager af ost – eller af noget som helst andet, for den sags skyld.
Ingen af delene er nødvendigt. Ost er faktisk et af de levnedsmidler, som jeg bruger meget hyppigt, som forslag til mellemmåltid. Som vi har beskrevet tidligere i denne spalte, så øges menneskets forbrænding med 30% efter man har spist protein, mens den kun øges med 4%, når man har spist kulhydrat. Da ost indeholder meget protein, mens eksempelvis frugt udelukkende består af kulhydrat, er ostemad et af de mellemmåltider, som er gode til at sætte forbrændingen op i et højere gear. Hvis man tager en stor skive ost 30+ (20 gram, den samme størrelse, som en skiveskåret skive ost) og lægger den på et stykke knækbrød, så har man 85 kalorier. Hvis man sammenligner med frugt, så vil de fleste frugter give omkring 100 kalorier. Så hvis man er vant til at spise en frugt til mellemmåltid, så får man i reglen færre kalorier ved at gå over til ostemad i stedet for. Teoretisk set burde det også give en lidt længere varende mæthed.

Hvorfor er det mon så, at ost har fået sådan et dårligt ry, som er skyld i at mange mennesker knap tør smage det? Det er naturligvis noget med indholdet af fedtstof, som dels er højere end i flere andre typer pålæg og dels er mættet - mættede fedtsyrer er ikke det bedste i forhold til åreforkalkning.
Men, men, men: der er også gode næringsstoffer i ost. Så som calcium. Når man nu ikke bør drikke sine kalorier, jævnfør den forrige artikel om drikkekalorier, så er mælk ikke den bedste løsning. Det vil sige at alt calcium skal hentes hjem via surmælksprodukter. Den holder ikke. Multi-vitamintabletterne hjælper heller ikke meget, de fleste på markedet indeholder ikke engang calcium, og dem der gør, dækker kun en procentdel af menneskets daglige behov. Så osten burde være velkommen, f.eks. i et af mellemmåltiderne.

Det kan ikke nytte at være ensidigt fedtfokuseret, i den grad, at det resulterer i måltider, hvor der slet ikke er protein - eller kostsammensætninger, hvor calcium ikke er dækket. Man må se helheden i kosten.
Grunden til at jeg netop vælger 30+ osten, og ikke de virkelig fedtreducerede, som efterhånden er tilgængelige i ethvert supermarked er, at der kun er en besparelse på 8 kalorier, ved at tage en skive 20+ i stedet for 30+. Det er næsten for lille en besparelse, når man tænker på, hvor tynd smagen kan være i en 20+ ost. Men naturligvis: har man den geniale ostemand, som skaffer velsmagende oste i enhver fedt-styrke, så er 20+ og 10+ også glimrende alternativer.
Til slut skal det måske lige ridses op igen: der blev lagt knækbrød under osteskiven, fordi at et stykke knækbrød svarer til en kvart skive rugbrød – og det kan man jo næppe nøjes med.


Rugbrød er godt nok
Diætist
Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Læs mere
At spise ude
Diætist
At spise ude 

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
At snyde chokoladetrangen!
Diætist
At snyde chokoladetrangen! 

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Fedt på balder og lår
Diætist
Fedt på balder og lår 

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Slank med æg
Diætist
Slank med æg 

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Vægtforøgelse efter vægttab
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab 

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Vægttab og trivsel
Diætist
Vægttab og trivsel 

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Få overblik over vægt og kostvaner
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner  

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Nutella vs. Ost
Diætist
Nutella vs. Ost  

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Æggekur
Diætist
Æggekur 

En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^