Kategori: Diætist

Mad i mørke

Mad i mørke 

kostkompagniet skriver:Igennem de seneste år har landet været genstand for en bølge af undervisning i hvorledes, man beregner madens fedtenergiprocent.

Lokkemidlet til at kaste sig ud i denne matematiske kraftpræstation, har været en påstand om, at ”man kan tabe sig ved at bringe fedtenergiprocenten ned under 30”.

Der er bare det problem, at for langt de fleste, som kaster sig ud i fedtforsagelsen, viser det sig, at det ikke virker. Der findes videnskabelig dokumentation for, at det man kan opnå, ved at spise løs af en kost med lavt fedtindhold, beløber sig til mellem 1 og 4 kilo på et halvt år. Det er ALT for lidt, i forhold til hvor stor en indsats det trods alt kræver.

Den fedtfattige mad kan smage helt uovertruffent, det har mange dygtige madskribenter lært os. Man kan snildt fortære for 9000 kJ (kilojoule) af den om dagen, uden at være overdrevet mæt.
Men en ”standard”-kvinde, som f.eks. ønsker at vægten skal bevæge sig fra 70 til 60 kilo, må bare se naturloven i øjnene: hvis denne vægtudvikling skal foregå indenfor en overskuelig tidshorisont, så må energiindtagelsen ned på 5000 – 6000 kJ om dagen. Der findes mange diætetiske fif, som kan modvirke, at dette er ensbetydende med sult. Protein mætter umådelig godt pr kilojoule, tænk f.eks på, at der er færre kilojoule i et knækbrød med en TYK skive 30+ ost end der er i en pære.

I vores diætistpraksis har vi på det seneste mødt talrige (specielt kvinder med moderat overvægt), som kan betegnes som ofre for tidens modedille med fedtforsagelse. Vi taler her om mennesker, som i deres iver har bragt fedtenergiprocenten helt ned under 20 – enkelte sågar helt ned under 15. Uden at der var synderlige resultater på kroppens fedtlager.
Den overdrevne fokus på fedtenergiprocenter giver anledning til ”mad i mørke”. Det svarer nærmest til at køre en bil med rat-slør. Man tror, man bringer bilen til at dreje, men den fortsætter bare ligeud.

Så, kære madskribenter/redaktion: giv os LYS over maden. Såfremt den er tænkt til at skabe vægt-resultater (og ikke bare almindelig sundhed), så oplys hvor mange kilojoule og hvor mange gram protein, man får på sin tallerken. Selv om det er rart nok at forebygge sukkersyge eller hjertesyge, så er det immervæk udsigten til at se sit flæsk skrumpe ind, der bringer de allerfleste ”kost-omlæggere” i omdrejning. At bagatellisere vægten som bærende motivationsfaktor, skal man vist være repræsentant for en patientforening for at gøre.

I kan vælge at gå forrest, og være med til at skabe det paradigmeskifte, som slankeområdet har så hårdt brug for nu. Det skal blive muligt, også for de, som ”kun” er lettere overvægtige, at opleve at vægten udvikler sig sådan, som man ønsker det.

Rugbrød er godt nok
Diætist
Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Læs mere
At spise ude
Diætist
At spise ude 

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
At snyde chokoladetrangen!
Diætist
At snyde chokoladetrangen! 

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Fedt på balder og lår
Diætist
Fedt på balder og lår 

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Slank med æg
Diætist
Slank med æg 

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Vægtforøgelse efter vægttab
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab 

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Vægttab og trivsel
Diætist
Vægttab og trivsel 

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Få overblik over vægt og kostvaner
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner  

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Nutella vs. Ost
Diætist
Nutella vs. Ost  

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Æggekur
Diætist
Æggekur 

En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^