Kombi-sødning
Det er et evigt dilemma, at enten anvender man sukker til at smagssætte syltetøj, saft, desserter o.lign. – og så er der straks for mange kalorier til en seriøs vægt-kæmper, eller også anvender man sødemiddel – og så smager det bare for anderledes.
Hvis man nu kan give køb på en lille bid af sit ambitionsniveau og afsætte en lille sjat kalorier til rigtig sukker, så kan man bruge dette til at producere kombisødning. Princippet er det, at når en lille smule sukker anvendes samtidig med sødemiddel, så løfter det smagen mere end proportionalt.
Man kan selv afprøve princippet meget simpelt: man tager halvanden liter light cola og tilføjer en halv liter sukkerholdig cola. Og se: nu har vi en drik, som indeholder 25% af kalorierne fra heavy-udgaven, men hvor noget i retning af 90% af smagen er bevaret.
Det er selvsagt en helt subjektiv vurdering, hvordan noget smager, men enhver kan let efterprøve princippet og tjekke om det nye smagsbillede er noget for dem.
Hvis det er tilfældet, er der rigtig mange opskrifter, som med lethed kan reduceres betragtelig i energiindhold. Kageopskrifter er lidt vanskelige at pille ved, fordi sukkeret har en bageteknisk egenskab, som ikke er forudsigelig. Men både smoothies, milk-shakes, frugtgrød, frugtsaft og syltetøj er det fuldstændig ukompliceret at ændre opskriften på.
Man tager ganske enkelt den oprindelige opskrift og reducerer sukkermængden med 25 - 75%, hvorefter det fjernede sukker substitueres med sødemiddel. På sødemidlets emballage står omregningsfaktoren, men vær varsom: det søder voldsomt.
Undgå sødemidler, som kun indeholder sakkarin, det smager ikke godt alene, men derimod fortrinligt sammen med cyklamat.
Skulle man have brug for lidt håndfast vejledning, har Diabetesforeningen udgivet en bog om at sylte, med titlen ”Sødt og surt”, som giver 55 konkrete opskrifter, hvor der er anvendt kombisødning eller sukkerfri sødning.
Kategori: Diætist
