Knæskader og skader på underben, dvs. læg og skinneben er de hyppigste årsager til, at danskerne har brug for akuthjælp, skriver SOS International. Blandt de tilskadekomne, har de, der har passeret de 50 år størst risiko for at komme galt afsted, og her handler det som regel om, at man ikke er i fysiske form til at klare strabadserne.
”Typisk er man langt mere aktiv fysisk på en skiferie end man er til daglig, og så risikerer man at overbelaste kroppen,” siger Sune Jauffred, læge ved SOS International, som derfor anbefaler, at man i god tid går i gang med en målrettet træning.
Træningen kan bestå af løb, cykling eller foregå på fittnescenterets crosstrainer et par gange om ugen, og dertil øvelser som squats, skihop, wall sit, planke og torsorotation.
12 gode råd til hvordan du færdes sikkert på pisten
Men forebyggelse af skiskader handler også om, hvordan man færdes i terrænet, siger Mads Pagsberg, som har mange års skierfaring på bagen.
”Der er mange udfordringer og ting at have styr på, hvis man er ny og uerfaren, eller generelt føler sig usikker på ski,” siger Mads. ”Man skal være godt klædt på, både når det kommer til vigtigt skiudstyr, men også når det gælder ens færden på pisten. Vigtigst er det, at man ikke stresser. At stå på ski skal være en fornøjelse, og her er det meget bedre at udfordre sig selv i små skridt, end at følge med i en gruppe af erfarne skiløbere.”
- Hjelm & rygskjold
Bær altid hjelm og rygskjold.
- Pas godt på dine øjne
Brug altid skibriller og evt. en model med udskiftelige glas, så du kan skærme øjnene og samtidig have det bedste udsyn i såvel overskyet vejr som i høj sol.
- Proviant til turen
Medbring altid en lille rygsæk med vand og sødt, så du kan holde blodsukker og væskebalance stabilt.
- Liftkortet skal sidde på ærmet
På de fleste professionelle skijakker sidder en lille lomme på venstre ærme til liftkortet. Ved at have det siddende her, har du både styr på hvor det er og kan hurtigt tjekke igennem til liften. Hvis du ikke har en lomme til kortet på din skijakke, så kan nu nemt selv sætte en lomme på jakkeærmet.
1. Klistr gaffatapestykker mod hinanden, så du får et 10x10 cm kvadratisk stykke.
2. Fastgør ¾-dele af stykket på jakkeærmet med små sting eller med sekundlim, så du får en lille lomme til dit liftkort.
3. Brug den sidste fjerdedel af stykket til at bukke om, så du kan lukke lommen.
- Husk at tage højde for dit erfaringsniveau, når bindingerne indstilles
Når man er uerfaren skiløber, er det helt naturligt, at man kører langsomt og forsigtigt ned ad bakken. Her skal man være opmærksom på, at hvis man falder, så slipper skibindingerne ikke altid som de skal, og i værste fald resultere i en vredet ankel.Problemet kan som regel afværges, hvis man sørger for at indstille sine bindinger så løst, at skiene med garanti slipper støvlerne i faldet. Hos skiudlejeren indstilles bindinger som regel så de passer til en erfaren løber, derfor skal man huske enten at bede udlejeren om at indstille dem løsere, gerne 5-10 kg. under ens vægt, eller selv indstille dem med en skruetrækker, der findes ved skiliften.
Kør aldrig alene på ski
At følges ad på skibakken er ikke kun en dejlig oplevelse, men også et spørgsmål om sikkerhed. Hvis du falder og får en alvorlig skade på vejen ned, så har du brug for en skimakker, der kan køre ned og hente hjælp.- Blå, grøn, rød eller sort piste?
Det siger sig selv, at det er en rigtig dårlig ide at vælge en rød eller sort piste, hvis man ikke har erfaring og fuldstændigt styr på sine skiteknikker. Vælger man en svær piste uden de nødvendige færdigheder, så risikerer man både skader på sig selv og andre.
- Brug ikke skistropper
Skistave kan være gode at have med på bakken, men lad være med at stikke hænderne igennem stropperne, da du risikerer alvorlig skade på tommelfingerens ledbånd, hvis du falder.
- Hold øje med skiløberne foran dig
Ifølge reglerne, så er det DIT ansvar altid at holde øje med skiløbere foran dig og sørge for at styre uden om dem i sikker afstand. Det er IKKE dit ansvar at tjekke, om du står i vejen for løberne bag dig.
- Hvis du mister modet og fortryder dit valg af piste
Hvis du mister modet på vej ned ad pisten, og ikke har en erfaren løber med, der kan guide dig sikkert ned, så kør ind til siden, tag skiene af og rutsj på rumpen ned. Lad være med at presse dig selv til at gøre noget, som du kan se, kan ende galt.
Hvis du insisterer på at stå på ski hele vejen ned, selvom du kan se, det bliver en udfordring, så forsøg dig med lette bløde sving eller kør i lange stræk på tværs af pisten.
Hvis du netop er stået af liften og allerede der kan se, at pisten bliver en for stor udfordring for dig, så kan du - afhængig af hvilken type lift, du er kommet op med – have mulighed for at tage med liften ned igen.
- Når du har brug for pause på vejen ned
Har du brug for en pause på vejen ned, så skal det foregå helt ude i siden af pisten. Står eller sidder du midt på pisten, kan andre skiløbere have svært ved at se dig, bedømme afstanden til dig og hvorvidt du er i fart, hvilket i værste fald kan ende med et sammenstød.
- Sørg for god plads når du bremser
Er du kommet lidt bagud og skal indhente din skipartner, så sørg for at du kommer i sikker afstand uden om vedkommende. Et sammenstød vil nemt kunne resultere i, at du og dine ski får givet din skipartner nogle slemme skader på læggen.