Kategori: Vinterferie
Øjenforeningen: Sådan mindsker du risikoen for sneblindhed i vinterferien 

Pisterne lokker og solen reflekterer i den hvide sne. Ski, skistøvler og skihandsker er pakket, men hvad med skibriller? Her svarer øjenlæge og formand for Øjenforeningen Carsten Edmund på, hvad solens stråler på skiferien betyder for dine øjne, og hvordan du bedst beskytter dem.

Hvad sker der med dine øjne, når lyset reflekteres i sneen?

Skiløb føles særlig dejligt, når solen skinner. Solen i sig selv, men også det reflekterede lys fra de hvide sneflader bevirker, at dine øjne udsættes for det skadelige ultraviolette lys, som kan give øjensymptomer, specielt hvis du løber på ski i mange timer.

”Under skiløb i solskin bliver dine øjne udsat for en ekstensiv påvirkning af ultraviolet lys,” forklarer øjenlæge Carsten Edmund og anbefaler, at man sørger for at beskytte sine øjne med solbriller.

Han slår fast, at sollys langt hen ad vejen er ufarlig for øjnene. Det er kun, hvis man i længere tid ubeskyttet opholder sig på pisterne, at risikoen for skader er øget. Men ved langvarig soleksponering kan øjet og øjenomgivelserne blive forbrændt.

Det er solens ultraviolette (uv) stråler, der kan skade øjet. Jo kortere bølgelængde uv-strålerne har, des større er risikoen for, at de kan forårsage midlertidige skader på øjnene. Horn- og bindehinde, som er øjets yderste beskyttende hinder, er ikke beskyttet imod uv-stråling, hvorfor det er dem, der risikerer at tage skade.

Hvad er sneblindhed?

Du kan risikere at opleve smerter, rødme, irritation og fornemmelse af grus i øjnene efter en lang dag på pisten. Øjensymptomerne opstår typisk først timer efter skiløbet, netop som man skulle deltage i en festlig afterskiing. Tilstanden kaldes sneblindhed og skyldes en overfladisk forbrænding at øjnenes horn- og slimhinder og kan sammenlignes med en solskoldning på huden.

Sådan lindrer du sneblindhed

Øjensymptomerne ved sneblindhed forsvinder ofte af sig selv i løbet af natten uden at efterlade blivende skader, fortæller øjenlæge Carsten Edmund. Han foreslår, at man ved behov bruger øjensalve, smertestillende håndkøbsmedicin og mørke, der i mange tilfælde virke lindrende.

Hvad er den bedste beskyttelse af øjnene?

Du bør benytte solbriller, når du opholder dig i, eller er i nærheden af, sne i længere tid, mens solen skinner. Gule skibriller udelukker, som solbriller, det blå ultraviolette lys. De slutter tæt til ansigtet og beskytter derfor også øjet godt mod sne, blæst og kulde. De bruges mest i dårligt skivejr uden sol med mere eller mindre tåge og eventuel med blæsende snefald. I sådan et vejr har man brug for den forbedring af kontrasterne som gule briller giver, så skiløjpens overflade og konturer træder tydeligere frem.

Og så er det vigtigt også at benytte solcreme på ansigt og øjenlåg på skituren, da solens skarpe stråler ligeledes kan skaden huden på kort og lang sigt.

Vinterferie
Vinterferie 2023 - Guide til store oplevelser i Jylland, på Sjælland og Fyn 

Med et kæmpe udvalg af spændende særudstillinger og vilde aktiviteter rundt omkring på Danmarks museer, i dyreparker og akvarier, behøver ingen kede sig i vinterferien. Tag familien, børn og børnebørn med på råd, og find her vinterferiens vildeste oplevelser.

Læs mere
Vinterferie
Kvinder mere udsatte for korsbåndsskader 

Med otte gange større risiko for korsbåndskader end mænd, skal kvinder være varsomme på skibakkerne, og evt. forebygge skader med øvelser inden skisæsonen. Fra træningseksperten Frida Hallqvists bog 'Body by Frida' bringer vi en yogaøvelse, der giver større smidighed i baglårsmusklerne og derved…

Læs mere
Vinterferie
Hvad er en vinterferie uden sne?  

Måske er du ikke den store ski-entusiast eller måske rækker budgettet ikke lige til de franske alper, men derfor kan du sagtens nyde svenske sneoplevelser i vinterferien. I år er Vallåsen ganske vist lukket, men på tre andre skønne skidestinationer er der åbent i vinterferien.

Læs mere
Vinter
Tips til vinterfodring af havens fugle 

Med udsigt til sne og frost, er det en god idé at holde lidt øje med havens fugle, og sørge for at de har mad og drikke. Få gode tips til fodring og læs mere om, hvilken type foder, der er mest populært hos de enkelte fuglearter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Min flora i farver

 

Min flora i farver er en meget smuk malebog med hele 40 botaniske plancher. Blomsterne er udvalgt fra gamle udgaver af florabøger med opsætning af de enkelte planter og deres udviklingsfaser fra frø og løg til smukke blomster i alle farver.

Læs mere
Vintage Paint - Skønne forvandlinger

Materialer til maling og patinering af møbler, vægge og gulve er en stor del af danske Jeanne d'Arc Livings succes. Det mest fantastiske ved JDLs Vintage Paint er, at den er så nem at bruge og at resultatet altid overgår ens forventning. Faktisk er det så nemt at arbejde med Vintage Paint, at man…

Læs mere
Dyreriget deluxe af Millie Marotta

Både voksne og børn har fundet farveblyanter og tusser frem, og overalt ligger de storsælgende malebøger øverst på alverdens bestsellerlister. Nu kan du også være med på trenden med Millie Marottas nye, smukke malebog for voksne.

Læs mere
^