Kategori: Sjæl & psyke
Hun har en parallel fantasiverden  

Fra brevkassen: Mange har selv, eller kender andre, der som børn har haft en fantasiverden. Men kan man også leve med en parallel fantasiverden når man er voksen?

________________________________________

 

Hej brevkasse.

 

Jeg skriver, fordi jeg har et .. skal vi kalde det: underligt problem.
Jeg er 22 og jeg har en fantasiverden, eller måske nærmere: en alternativ virkelighed. Jeg har aldrig fortalt nogen om det. Ingen! Ikke engang min psykolog. Det er det mest private og efterhånden så meget en del af mig, at jeg har svært ved at forklare det.

Min fantasiverden har eksisteret, så længe jeg kan huske tilbage. I min fantasiverden har jeg et andet navn, en anden alder, en anden familie og en anden nationalitet. Jeg kender alle karaktererne ned til mindste detalje og "plottet" for "historien" har altid været det samme. Oftest inden jeg falder i søvn (eller i hvert fald kun når jeg er helt sikker på ikke at blive forstyrret) forestiller jeg mig én eller anden scene, hvor der sker et eller andet, eller der er en eller anden samtale. Lidt ligesom hvis det f.eks. var en tv-serie - bortset fra, at jeg jo forestiller mig en virkelighed og ikke bare observerer.

Jeg har aldrig været i tvivl om, hvad der var virkelighed, og hvad der var fantasi, men jeg har i perioder været meget opslugt af at "tænke" (som jeg kalder det, for mig selv). Op til for få år siden var jeg fuldstændig afhængig af at kunne "tænke" inden jeg kunne sove. Jeg forsøgte flere gange at tvinge mig selv til ikke at "tænke", men jeg faldt aldrig i søvn, før jeg gjorde det. Det er dog heldigvis blevet bedre. Men jeg har altid troet, at jeg ville vokse fra det. Nu er jeg 22 og ja, vokset fra det, er jeg altså ikke endnu ...

Jeg har et ambivalent forhold til det. Udefra kan jeg godt se, at det virker helt skørt. Det er også derfor, det er så svært at forklare. Men i mit hoved er det jo helt normalt og jeg har svært ved at se, hvordan jeg kunne holde helt op, for den person jeg forestiller mig at være, er så meget en del af mig, at jeg er nysgerrig efter at se, hvad der sker for "hende" fremover. Jeg tror at jeg ville føle, at jeg gik glip af "hendes" liv. Samtidig er det jo helt tosset - eller hvad? Jeg bryder mig ikke om, at føle mig så bundet, til noget der ikke er virkeligt, specielt taget i betragtning af, at jeg aldrig er stødt på noget lignende.

Allermest vil jeg bare gerne vide, hvorfor jeg er sådan? - og om der er andre, som har oplevet noget lignende?

________________________________________


Tak for din mail, som handler om, at du ind i mellem lever i en parallel drømmeverden ved siden af din virkelige, hvor du har en anden identitet og et liv, som du skriver, at du kender ned til mindste detalje. Du har holdt denne del af dig selv skjult for verden, indtil nu, hvor du gerne vil vide hvorfor du er sådan, og om andre oplever noget lignende.

Denne drømmeverden, som du beskriver, betyder åbenbart rigtig meget for dig. Jeg forstår, at du på den ene side efterhånden gerne vil leve et liv uden drømmeverdenen, men at du på den anden side har svært ved at slippe din anden identitet og det liv du lever, når du er i din drømmeverden.

Er det normalt, som voksen, at have en fantasiverden?
Som svar på dit spørgsmål, om andre har oplevet noget lignende, så er svaret ja. En del børn har opbygget en alternativ indre verden. Det sker ofte fordi virkeligheden, af forskellige grunde, er for svær for barnet at rumme – eller pga. ensomhed.

Som regel forsvinder behovet for fantasiverdenen, når man når voksenalderen, men der er mennesker, som også i voksenalderen lever med fantasiverdner. Hvis behovet for fantasiverden er tvangspræget, kan der være tale om egentlige personlighedsforstyrrelser, hvor man har flere identiteter og lider af personlighedsspaltninger.

Det er ikke muligt for mig, udfra din mail, at kunne vurdere dig, men jeg hæfter mig ved det positive i, at du har fuld erkendelse af, hvad der er virkelighed og hvad der er fantasi. Når jeg læser din mail, kan jeg forstå, at du selv mener, at du er i stand til at beslutte dig for, at droppe din anden personlighed og droppe brugen af fantasiverdenen.
Men når du samtidig erkender, at det vil være et stort savn for dig, at miste din anden personlighed, så virker det, som en afhængighed, på samme måde som hvis du var afhængig af f.eks. stoffer eller alkohol.

Når der er tale om en afhængighed, så vil der, når du begynder at skulle vænne dig fra at bruge din fantasiverden, kunne opstå noget, der ligner abstinenser. Det kan blive hårdt og skræmmende, at skulle sige farvel til din parallelle person, som du kender lige så godt, som dit virkelige jeg. Du vil kunne opleve store savn og følelse af tomhed.

At øve sig på at være tilstede i det virkelige liv
Jeg vil anbefale dig, at du forsøger at være mere tilstede i dit virkelige liv. Mit håb er, at du er i stand til at skabe et liv, der er så indholdsrigt, at du ikke behøver din fantasiverden for at opnå tryghed og spænding.
For at kunne fungere i et voksenliv med alle de krav det nu stiller, er det vigtig at man har en sammenhængende personlighed, der ikke har brug for at flygte til og gemme sig i en fantasiverden. Hvis du ikke føler, at du ikke det ved egen hjælp, kan slippe "hende den anden", så bliver du nødt til at søge hjælp hos en psykolog eller psykiater.

Det vil kræve masser af mod og stor selvdisciplin at kunne give slip.

Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^