Kategori: Sjæl & psyke
Chokeret efter indbrud
Chokeret efter indbrud 

Fra brevkassen: Hun er chokeret efter et indbrud og trist og rystet over, at hendes mand et par dage efter drager på ferie - og lader hende og børnene alene …

_____________________________________________

 

Hej brevkasse.


I sidste uge havde vi indbrud, og nu skriver jeg til dig, fordi jeg simpelthen føler mig så krænket, at jeg næsten ikke kan sætte ord på. Jeg er bange og frustreret. Jeg har tabt flere kilo siden indbruddet, og jeg græder konstant. Det vil bare ikke stoppe, selvom jeg virkelig prøver.
Lige nu er jeg alene hjemme med vores fire børn, da min mand er taget af sted på skiferie. Jeg har stort set ikke sovet, siden han tog af sted. Hvad skal jeg gøre? Jeg kan simpelthen ikke holde det ud! De stjal alt; elektronik, smykker, alle vores nøgler i nøgleskabet, ekstra nøgle til vores forholdsvise nye bil, nøgler til vores hus og til arbejdet. Vi har fået skiftet alle låsene, men jeg er stadig bange, for at de kommer tilbage for at prøve.
De tog også vores kæledyr, en papegøje, hvilket jeg slet ikke kan få ud af mit hoved. De rydder huset, vælter alt ud af skuffer og skabe, også på ungernes værelser - og så tager de også vores papegøje!
Oven i det, skete indbruddet kun et par dage efter, at jeg var kommet hjem fra hospitalet, hvor jeg havde været indlagt med en alvorlig halsbetændelse.
Jeg må indrømme, at jeg tryglede min mand om at blive hjemme fra skiferie, men han valgte alligevel at tage af sted. Jeg føler mig svigtet og magtesløs - men samtidig føler jeg skyld over, at være en byrde for ham når han nu havde glædet sig til sin skiferie.
Jeg er bare så træt af at græde og være bange - og jeg føler mig som en kæmpe fiasko, over ikke at kunne klare det. Jeg kan ikke holde ud at være alene, og jeg kan heller ikke holde ud, at der er nogen her. Jeg vil allerhelst bare ligge under min dyne og græde. Det er som om, at det ikke vil tage nogen ende.
_____________________________________________

Kære hårdramte kvinde.
Tak for din mail, hvor du udtrykker din dybe angst og fortvivlelse over det, der er overgået dig i forbindelse med et ualmindeligt koldt og kynisk indbrud. Et indbrud hvor intet er helligt for tyvene, selv ikke et uskyldigt kæledyr, fik lov til at slippe for deres hærgen i dit hjem.
Jeg forstår fuldt ud din reaktion på det, der er sket. Et indbrud af den voldsomhed som du beskriver, er dybt krænkende og et alvorligt overgreb og psykisk vold mod dig og din familie . Her betyder volden at jeres daglige tryghed er voldsomt rystet på en række områder. Volden omhandler dels de ting tyvene har stjålet af jeres indbo, dels det at fremmede har rodet i alle jeres skuffer og skabe, hvilket føles som et voldeligt overgreb af privatlivets fred. Den vold som er overgået jer, kan tage lang tid at komme sig over. Det opleves af mange, som om huset er invaderet, og derfor måske ikke i øjeblikket kan føles som jeres hus.. Derudover er der så alle de nøgler, der er blevet stjålet, som ikke kan undgå at give dig en frygt for at tyvene måske dukker op igen, også selvom I har fået udskiftet nøglerne.
Jeg oplever, udfra det du skriver, at du helt har mistet fodfæstet og befinder dig i en choktilstand. Du befinder dig i en tilstand, hvor du har mistet orienteringen i tilværelsen. Det er derfor helt naturligt, at du føler dig svigtet af din mand, fordi han alligevel tog på skiferie. Det er helt naturligt, at du føler dig svigtet i denne situation, hvor du har et stort behov for tryghed og støtte lige nu, måske endda i lang tid fremover. Du burde rent faktisk, udfra den tilstand du beskriver have modtaget krisehjælp umiddelbart efter indbruddet.
Jeg må desværre indrømme brevkassen ikke den bedste hjælp i en akut situation. Dels er der en vis leveringstid på et svar, dels mener jeg at du er i en tilstand, hvor du har behov for mere direkte hjælp end et brevkassesvar kan give dig.
Det jeg kan hjælpe dig med er, at fortælle dig, at du bestemt ikke behøver at føle skyld over din reaktion overfor din mand. Du er jo ikke i din normale tilstand efter en så traumatisk oplevelse. Du er helt bestemt ikke en fiasko, men et levende menneske der har fået et chok. Hvilket får dig til at reagere helt naturligt, på den hændelse du har været udsat for.
Jeg kan også give dig det råd, at du under dig selv en form for professionel krisehjælp, for at komme videre efter det skete. Hvis du ignorerer dine reaktioner på oplevelsen, fordi du ikke vil være en byrde for dine nærmeste risikerer du, at skulle trækkes med en række ubehagelige symptomer, der kan betyde en forringet livskvalitet i en længere periode.
Selvom der nu er gået nogle uger siden den ubehagelige hændelse og hverdagen er ved at vende tilbage, så husk at eftervirkningerne kan dukke op i mange forskellige klædninger og længe efter det skete. Symptomerne kan f.eks. være angst, søvnbesvær, manglende koncentration, træthed og manglende livsglæde.
Så det essentielle i mit svar er, at du skal have bearbejdet og healet denne grænseoverskridende oplevelse, for at komme videre og igen få styrken til at være der for din store familie.
Jeg ønsker du må finde mod og styrke til at komme op i lyset igen.

Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^