Vitaminer og mineraler kan hjælpe hiv-smittede

Vitaminer og mineraler kan hjælpe hiv-smittede 

At mikronæringsstoffer - vitaminer og mineraler - er nødvendige for immunforsvaret er velkendt.

Førende amerikanske og danske forskere præsenterede ved sidste års udgang resultater, der viser, at mikronæringsstoffer kan mindske smitte, sygelighed og dødelighed blandt hiv-smittede - hvilket kan vise sig især vigtigt i kampen mod aids i u-landene.

"Vi ved, at mangel på mikronæringstoffer nedsætter modstandskraften over for infektioner. Hiv-smittede har tit mangel på en lang række vitaminer og mineraler. Det fører til øget sygelighed hos hiv-smittede, hurtigere udvikling af aids og død og muligvis en øget risiko for både mor-til-barn- og seksuelt overført smitte," fortæller lektor Henrik Friis fra Forskningsinstitut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole.

Man ved, at mikronæringsstoffer kan dæmme op for infektioner. For eksempel kan man mindske børnedødeligheden i u-landene med 30 procent med et par årlige tilskud af vitamin A. Sammen med vacciner er det den sundhedsintervention, der redder flest liv i forhold til prisen. Der er også bevis for, at tilskud af mineralet zink kan mindske risikoen for diarré og lungebetændelse med 20 til 40 procent. Diarré og lungebetændelse er blandt de væsentligste årsager til den høje børnedødelighed i u-landene.

Nyere forskning tyder på, at specielt vitaminerne A, E og C og mineralerne zink, jern og selen er af betydning ved hiv-infektion. Et eksempel er den "stumme" brystbetændelse, mastitis, der er en vigtig årsag til HIV-smitte via modermælk. Det tyder på, at denne brystbetændelse kan skyldes mangel på antioxidanter. Man ved, at mastitis blandt husdyr kan behandles med antioxidanterne vitamin E og selen. Hvis et tilskud med antioxidante mikronæringsstoffer kan forhindre hiv-smitte via modermælk, så vil amning fortsat kunne anbefales i u-lande, og det vil betyde en væsentlig mindre spædbørnsdødelighed.

Forskerne peger også på, at hiv-smittede - selvom de har øgede behov - skal undgå at få for meget af visse mikronæringsstoffer. Det gælder f.eks. zink, der i store doser kan hæmme immunsystemet. Et særligt problem er jern. Ifølge Henrik Friis tyder undersøgelser på, at for meget jern er skadeligt for organismen ved hiv og andre virusinfektioner. Det er et stort problem, da flere end hver tredje gravide kvinder er hiv-smittet i de hårdest ramte lande - og alle gravide får rutinemæssigt jerntilskud.

For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.

Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^