Sukkerslaveri - en farlig afhængighed?

Sukkerslaveri - en farlig afhængighed? 

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Overdrevet behov for sukker har intet med køn eller alder at gøre - det er genetisk og mange mennesker føler en stor effekt af sukkerspisning med det samme. Blodsukkeret bliver hurtigt meget højt og falder lige så hurtigt igen, det fremkalder et øget behov for mere sukker og dermed større velvære.

Har man de genetiske anlæg for sukkerafhængighed, opleves lykkefølelsen der følger sukkerspisningen mangedobbelt, men den ebber hurtigt ud. Derfor vil vedkommende hurtigt få fat på mere sukker, ellers opstår der abstinenser i form af humørsvingninger og rastløshed.

I Sverige har man drevet et center for sukkerafhængige siden 1994. Men der er mange teorier på området. "Flere amerikanske undersøgelser påviser at sukkerafhængighed findes," fortæller Bitten Jonsson, der står for centret. Men hun tilføjer at man i Norden ikke har samme kendskab til disse afhængighedsteorier som i USA.

De eksperter der modsætter sig teorien om sukker som afhængigheds skabende mener at det er først og fremmest spørgsmål om afhængighed af mad i det hele taget. Sukker kan dermed umulig vurderes som narkotika på samme niveau som f.x. alkohol. Men at afhængighed af mad, som i fleste tilfælde er en overset faktor, skal behandles på samme måde som hver anden afhængighed, fortæller disse eksperter.

Fra centret i Sverige følger der en liste over nogle spørgsmål der skal afsløre om man er på vej ind i et afhængighedsforhold til sukker.

1) Spiser du raffineret sukker hver dag?
2) Føler du ofte et stort behov for sukker, kaffe, chokolade, cola, hvidt brød eller alkohol?
3) Spiser du tit slik selvom du ved det giver dig problemer med maven?
4) Har du nogen sinde haft et lager af søde sager?
5) Har du nogen sinde skjult din opbevaring af søde sager for andre?
6) Har du nogen sinde taget en ekstra omvej for at få fat på de søde sager?

Jonsson varer imod at give børn for meget sukker da dette kan føre til en anden afhængighed senere i livet.

Ifølge Bitten Jonsson og de amerikanske forskere hun henviser til, lider op til 75% af arvelig genetisk sukkerafhængighed. Og hvor kommer de tal så fra?

"Der findes ret mange undersøgelser på området. Jeg holder mig først og fremmest til det materiale der er offentliggjort af ernæringsforskeren Ph.D. Jeffery Bland," fortæller Jonsson til aftenposten.no.

Men hvad kan man gøre hvis man vurdere sig selv som en sukkerslave?

"Min erfaring fortæller at det er først og fremmest spørgsmål om information og atter information. De mennesker der lever med en uslukkelig tørst efter de søde sager, gider slet ikke høre budskabet, hvis de ikke har kendskab til hvordan de i virkeligheden kan omlægge deres kostvaner. I behandlingen på vores center gennemgår patienterne en afgiftning. Og når de har sagt farvel til overflødig sukker, åbnes der en helt ny verden med naturlige, søde smagsoplevelser fra bær, frugt og grøntsager," fortæller Bitten Jonsson.

Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^