Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser, hvilket efterlader mange dem fortabte.

Eksperter understreger vigtigheden af at spiseforstyrrede får målrettet behandlingstilbud, men de fleste amter har kun særlige tilbud til børn og unge, fordi det er den største patientgruppe med spiseforstyrrelser.

Center for Spiseforstyrrelser i Århus og Anoreksiklinikken på Rigshospitalet er nogle af de eneste steder, der har fokus på voksne med spiseforstyrrelser, selv om tal fra Sundhedsstyrelsen peger på, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år.

Der eksisterer ingen simple forklaringer på, hvorfor nogle mennesker udvikler spiseforstyrrelser. Meget tyder på, at det i høj grad er kulturelt bestemt, idet sygdommen hyppigst ses i samfund med en vestligt inspireret livsstil.

I det moderne samfund er der meget fokus på mad, krop, slankhed og sund livsførelse. Samtidig er samfundet præget af skønhedsidealer, der ensidigt fremhæver det slanke langlemmede look, som kun få af os er udstyret med fra naturens side.

Sideløbende stilles der øgede krav til det enkelte menneske om disciplin og kontrol over sig selv og tilværelsen. Hos mange ligger der desuden et betydeligt forventningspres om succes i livet.

For nogle bliver mad problematisk og "syndigt". Mad kobles i højere grad sammen med risiko for udvikling af fedme og hjertesygdomme end med nydelse og livsglæde.

Meget tyder på, at mennesker, der føler, at de ikke i tilstrækkelig grad kan leve op til egne og andres forventninger, forsøger at kompensere for en indre usikkerhed og utilfredshed med sig selv ved at kontrollere kroppen.

Eksperter mener at behandlingen skal rettes mod såvel de psykiske som de fysiske symptomer. Gennem støtte og regulering af spisning og vægtøgning, styrkelse af sociale netværk og venskaber, samt ved hjælp af psykoterapi og gruppeterapi bearbejdes de tanker og følelser der leder til spiseforstyrrelsen.

Jo tidligere der sættes ind med behandling, jo kortere bliver forløbet, og jo bedre er udsigten til helbredelse.

Mellemmåltider
Kost & Ernæring
Mellemmåltider 

Mellemmåltider er vigtige, da de holder blodsukkeret stabilt - og så kan de være med til at forebygge hovedpine og overspisning ...

Læs mere
Til dig med passion for frugt og grønt
Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Lidt frugt og grønt har også ret
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Solanin i grønne kartofler
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Vi elsker light
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Nyt lækkert og supersundt bær
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Lav sæson for d-vitamin
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Cola skader kvinders knogler
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^