Lidt frugt og grønt har også ret
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen. Det er godt nyt for den tredjedel af befolkningen, som spiser mindst frugt og grønt.

Fødevareinstituttet DTU har netop færdiggjort en opdatering af vidensgrundlaget for 6 om dagen-kampagnen - altså anbefalingen om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Den bekræfter tidligere rapporter i, at frugt og grønt forebygger hjerte-kar-sygdomme, kræft, fedme og diabetes. Og den viser samtidig, at frugt og grønt måske også forebygger grå stær, demens, galdesten og astma.

"Der er derfor grundlag for at fastholde anbefalingen om, at danskerne skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen", siger Else Molander, formand for 6 om dagen-kampagnen.

Lidt mere har også ret
Især når det drejer sig om kræft, viser rapporten dog, at den største forebyggende effekt ligger i at få den tredjedel af befolkningen, der spiser under 300 gram frugt og grønt om dagen, til at spise mere. Så selv om man ikke kan følge 6 om dagen-anbefalingen helt, er det helbredsmæssige gevinster ved at spise lidt mere frugt og grønt hver dag. For hjerte-kar-sygdomme gælder, at man nedsætter risikoen med 5-10 % hver gang, man spiser 1 = 100 gram frugt eller grønt mere.

"Rapportens tal viser tydeligt, at vi stadig har brug for 6 om dagen-kampagnen. Dels spiser voksne i gennemsnit kun omkring 400 gram, dels spiser cirka hver tredje dansker under 300 gram om dagen. I den gruppe er der et stort forebyggelsespotentiale for de kendte livsstilssygdomme, og en fornyet kampagne med fokus på den del af befolkningen kan være med til at reducere den sociale ulighed i sundhed, siger Ingrid Willaing", sundhedschef i Hjerteforeningen og medlem af 6 om dagens bestyrelse.

Hos frugt- og grønterhvervet er man enig i, at der fortsat er behov for at gøre en indsats for at få danskerne til at spise mere frugt og grønt:

"Det vil være nødvendigt at involvere frugt- og grøntbranchen i højere grad, hvis vi skal nå de forbrugere, som spiser mindst frugt og grønt. Den udfordring vil erhvervet tage op og gøre, hvad vi kan for at finde de nødvendige midler til at fortsætte arbejdet", siger næstformand i 6 om dagen Torben Bo Toft Christensen, som repræsenterer Forskningsforeningen frugt, grønt og kartofler.

6 om dagen-kampagnen løber frem til nytår 2007, og der arbejdes i øjeblikket på at skabe grundlaget for at fortsætte kampagnen frem til 2011.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^