Ny diæt mod nyresten!

Ny diæt mod nyresten! 

For meget kød og salt kan være den største årsag for dannelse af nyrestene.

Det gør rigtig ondt! Spørg enhver der har oplevet nyresten. Op til 10 procent af alle mænd og halvt så mange kvinder får på et tidspunkt i livet symptomer fra nyresten.

For at undgå dannelse af nyresten har man indtil videre i fleste tilfælde anbefalet at undgå fødevarer der indeholder meget calcium (kalk). Nyrestenens byggeklods er calcium og mennesker der danner nyrestene har ofte et højt indehold af calcium i urinen. Men det viser sig nu at det virker bedre at skære ned på kød og salt i føden.

Det er forskere fra Universitetet i Parma i Italien der har prøvet sig frem til at en daglig kost der indeholder normalt niveau af calcium, men hvor der blev skåret ned på animalsk fedt og salt, gav langt større effekt end den tidligere calciumfattig diæt, i bekæmpelsen af nyresten. Resultat af undersøgelsen kan findes i The New England Journal of Medicine.

Undersøgelsen der løb over 5 år omfattede 60 mænd, tilfældigt udvalgt, med tilbagevendende tilfælde af nyresten. Disse spiste calciumfattig diæt i de fem år. En anden gruppe bestående af tilfældig valgte 60 mænd, med lignende sygdomshistorie, spiste en diæt i de fem år, der indeholdte et normal niveau af calcium, men hvor der blev skåret ned på kød og salt.

I slutningen af fem års perioden var der dobbelt så mange (23) af de mænd der havde skåret ned på calcium, der igen havde dannet nyresten i forhold til de mænd (12), der havde skåret ned på kød og salt.

De italienske forskere anbefaler en kost bestående af grønt og frugt, samt mælkeprodukter i mængder der er tilpasset køn og alder. Animalsk fedt bør kun være på ca. 600 g. om ugen. Det er lige med en hamburger om dagen, eller en steak tre gange om ugen. Og salt - ja det skal skæres ned til ca. 1 til 1,5 g. om dagen.

For at skylle kroppen godt igennem, der også er en forebyggende akt mod nyrestene, anbefales at drikke i hvert fald 2 liter vand om dagen i vinterhalvåret og 3 liter i sommerhalvåret.


For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.

Mellemmåltider
Kost & Ernæring
Mellemmåltider 

Mellemmåltider er vigtige, da de holder blodsukkeret stabilt - og så kan de være med til at forebygge hovedpine og overspisning ...

Læs mere
Til dig med passion for frugt og grønt
Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Lidt frugt og grønt har også ret
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Solanin i grønne kartofler
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Vi elsker light
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Nyt lækkert og supersundt bær
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Lav sæson for d-vitamin
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Cola skader kvinders knogler
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^