Mad-narkomani afsløret

Mad-narkomani afsløret 

At se eller dufte til føden igangsætter kemiske processer i hjernen, der fremprovokerer sultefornemmelse......

At se eller dufte til føden igangsætter kemiske processer i hjernen, der fremprovokerer sultefornemmelse. Det er de samme signaler der vækkes i kroppen når en narkoman har brug for mere stof. En ny undersøgelse fortæller at her er fundet årsagen til mad-narkomani.

Signalstoffet er dopamin, et stærkt kemisk stof i hjernen, der er årsagen for afhængighed. Dopamin spiller en stor rolle i hjernens fornøjelses og velværetilstand samt belønningsproces.

Stoffer der leder til afhængighed øger produktionen af dopamin i hjernen. Når afhængige personer er sammenlignet med andre, findes der færre celler i hjernen der opsnapper dopamin og dermed skal der tilføjes yderligere stoffer for at opnå velvære. Undersøgelser foretaget af amerikanske forskere viser nu at overvægtige også har færre dompamin følere i hjernen. Det betyder at disse mennesker skal spise mere for at opnå den nødvendige velvære via produktionen af dopamin. Men ikke alene det. Produktionen af dopamin bliver igangsat når disse mennesker kun ser, dufter og smager en smule føde. Det er nok til at vække sulten. Rapporten, der fortæller disse nyheder er offentliggjort i Synapse.

"Spisning er lige så vanedannende som stofmisbrug", fortæller læge Nora Volkow, i en pressemeddelelse. Og hun fortsætter:"Vi har for første gang bevist at dopaminproduktionen kan igangsættes med mad, når der ingen yderligere fornøjelse er indblandet, da forsøgspersonen ikke spiser maden. Resultatet forsyner os med nye spor der kan være med til at afdække hvorfor nogle spiser mere end andre og mere end de har behov for."

Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^